Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogkő eltávolítás házilag – Jöhet a véső meg a kalapács?

Fogkő eltávolítás házilag – Jöhet a véső meg a kalapács? Egyre több olyan írást találunk az interneten, amiben a „fogászati szakértő és tanácsadó kollégák”, különféle házi praktikák elsajátítására, és alkalmazására buzdítják a kedves olvasót. Félreértés ne essék! Nem az otthon végzett egészségmegőrző eljárásokkal, vagy a csináld magad megoldásokkal (fogfehérítés házilag, fogkőeltávolítás otthon, fogfehérítő módszerek a nagyi kamrájából…) van a problémánk, inkább azzal, ha a működő vagy – a szerzők által – soha nem is próbált módszerek leírásaiban, azok esetleges mellékhatásaira nem hívják fel a figyelmet.

Fogkő – csúnya is, büdi is, kell ez nekünk?

A fogkő valóban alattomos ellenség. A helytelen fogápolási módszerek (nem megfelelő fogkefe vagy fogkrém használata, helytelen fogmosási technikák…), és a rossz táplálkozási szokások velejárója. Ha nem figyelünk oda rá, előbb „csak” esztétikai szempontból rontja az összképet, később a rossz lehelet is társul hozzá, majd jön a fogínysorvadás és végül pápá, végső búcsút vehetünk megsárgult fogainktól. De pánikra semmi ok, vannak valódi és vélt megoldások is. Mi inkább díjazzuk a laboratóriumi körülmények között kifejlesztett, professzionális fogkő eltávolító módszereket, és a szakemberek által végzett beavatkozásokat. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy sokan hisznek a házi praktikákban is, így ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünk, nézzük meg, mit ajánlanak a másik tábor lelkes képviselői!?

Fogkő eltávolítás otthon – a dörzsi, a sika és a többiek

Fogkő eltávolítás tengeri sóval

Hát izé… Nem tudjuk, ki próbálta már, de kb olyan érzés lehet, mintha elrágcsálnánk egy jóféle smirglipapírt. Na nem azt a finom szemcsés fajtát… Az eredmény? A fogkő biztosan enged az erőszaknak, na de mi lesz a fogzománccal? Ön próbálta már autója szélvédőséről dörzspapírral leszedni a rászáradt bogarakat? Nem? Akkor fogait miért tenné ki ilyen megpróbáltatásoknak? Ha ekkora só-dózisra vágyunk, menjünk inkább valamelyik gyorsétteremlánc helyi kirendeltségébe, és együnk egy nagy adag sültkrumplit. A sós érzés garantált, de az úszógumin is fújunk egy nagyot.

Fogmosás szódabikarbónával

A fenti eljárás finomított változata. Kisebb szemcsék, kisebb karcok. Sőt, ezzel nem csak fogköveket távolíthatunk el, de a fogfehérítés is megoldottnak látszik. A szódabikarbóna egyébként egyes fogkrémekben is megtalálható, így az ötlet nem egészen ördögtől való. Ugyanakkor itt is jó, ha tisztában vagyunk a mértékekkel, mennyiségekkel!  Mi itt is inkább a fehérítő fogkrémek használatát javasoljuk. (A szódabikarbónával történő otthoni fogfehérítő módszerekről bővebben itt…)

Fogkő vs szezámmag

A szezámmagos fogkő eltávolítás lényege a következő: egy kisadag magot alaposan összerágunk, majd az így keletkező pépet egy ideig a szánkban tartjuk. Kiköpjük, szánkat kiöblítjük. Ennyi? Igen, ennyi. Több kárt biztosan nem csinál, mint mondjuk egy BL döntő alatt elrágcsált zacskónyi szotyi. Viszont abban sem vagyunk biztosak, hogy fogkő eltávolítás szempontjából a haszna sokkal nagyobb lenne. Ha szezámmagra vágyunk, – a feljebb ajánlott – tengeri sós krumpli mellé, kérhetünk egy „Nagy Király” szendvicset is, és akkor a szezámmag méltó helyére, a zsömle tetejére kerül.

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés