Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Diétás étrend - nem csak - fogyni vágyóknak

Diétás ételek fogyasztása nem kizárólag a túlsúllyal küszködő egyén számára célszerű. Az egészséges táplálkozás, a mértékkel folytatott diéta azok számára is hasznos lehet, akiknek semmi szükségük nincs zsírégető kúrákon, fogyókúrás programokon részt venni. A nehéz ételek, a félkész hozzávalók, de főleg a gyorséttermi táplálkozás mellett, nem árt egy-egy alkalommal, olyan diétás összetételű, alacsony kalóriaszámú, könnyű ételeket fogyasztani, amik segítenek szervezetünknek az egészséges koleszterin-, vércukor-, glukagon... szinteket visszaállítani. Ha pedig mégis a fogyni vágyók táborát erősítjük, a diétás étrend beiktatása nem csak opció, de kimondottan kötelező.

Diétás ételek - nem csak - fogyni vágyóknak

Néhány példa a 86 oldalas, diétás ételeket bemutató szakácskönyvünkből

Diétás étrend - Kefires mexikói leves - jopatikus

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 dl kefir
  • 1 mokkáskanál csemege pirospaprika
  • 1-1 csipetnyi őrölt bors és chilipor
  • 1 mokkáskanál felaprított friss, vagy feleannyi őrölt bazsalikom
  • 1-1 piros és zöld húsú paprika
  • 1 kisebb cső kukorica
  • 10 dkg konzerv vörös bab
  • 1 vöröshagyma
  • 1Só

Elkészítés:
A kefirt a fűszerekkel összekeverjük. A kétféle paprikát kicsumázzuk, vékonyan felszeleteljük, leforrázzuk, kihűtve a kefirbe keverjük. A kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük, a szemeket lemorzsoljuk róla. Ha kihűlt, az előzőekhez adjuk a lecsepegtetett babbal együtt. A vöröshagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, a paprikához hasonlóan leforrázzuk, a levesbe keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Energiatartalom: 172 kcal


Frankfurti leves - káposzta leves

Diétás étrend - káposzta leves - jopatikusHozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg kelkáposzta
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi köménymag
  • 1-2 csipet szárított majoránna
  • 1 dl tejföl
  • 2 dkg liszt
  • 20 dkg virsli

Elkészítés:

A metéltre vágott kelkáposztát 1 liter vízben vagy csontlében feltesszük főni. Az apróra vágott vöröshagymával, a péppé zúzott fokhagymával, a köménymaggal, a majoránnával és a sóval ízesítjük.

Amikor a káposzta majdnem puha, tejfölös habarással sűrítjük, belefőzzük a vékony karikára szelt virslit, és néhány percig lassan összeforraljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 171 kcal


Paprika krémleves

Diétás étrend - Paprikakrém leves - jopatikusHozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg piros színű paprika (nem csípős)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter húsleves (készülhet kockából is)
  • 1 dl tejföl
  • Őrölt feketebors

Elkészítés:

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és húsdarálón ledaráljuk, vagy még egyszerűbb, ha mixerrel pépesítjük. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és egy kevés olajon megpároljuk. A paprikakrém 2/3-át a hagymához adjuk, megsózzuk és áttört fokhagymával ízesítjük. A húslevessel felöntjük, néhány percig forraljuk. A tűzről lehúzzuk, megborsozzuk, ha kell utánasózzuk. A maradék nyers paprikakrémet és a tejfölt ezután keverjük bele. Azon melegében, karikára vágott sült virslivel vagy daragaluskával tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 178 kcal


Kukoricapuding zellercsíkokkal

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 15 dkg kukoricadara
  • 3 tojás
  • 2 dkg cukor
  • A zellerhez:
  • 25 dkg zellergumó
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • A formákhoz:
  • vaj és liszt

Elkészítés:

A tejet, a vajat, a szerecsendiót és egy csipet sót feltesszük a tűzhelyre, amikor felforr, habverővel való folyamatos keverés közben beleszórjuk a kukoricadarát. Mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük. A pudingformákat vajjal kikenjük, és kilisztezzük. Egy tepsibe forró vizet öntünk (kb. félig), és 160 C-ra kapcsolt sütőbe tesszük. A zellergumót meghámozzuk, vékony szeletekre, majd a szeleteket pedig metéltre vágjuk. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A szobahőmérsékletű darához keverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan a fehérje 1/3-át, amikor azt felvette, a többi habot is hozzáadjuk. A formákat 2/3-ig töltjük a masszával, alufóliával lefedjük, és a tepsiben lévő forró vízbe állítva 35 percig gőzöljük. A formából kiborítva tálaljuk. A metéltre vágott zellergumót a vajon kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, kiforraljuk. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc
Energiatartalom: 361 kcal


További recepteket, kalóriatáblázatokat és hasznos ötleteket talál a Fogyókúrás ételek - Májbarát receptek c. kiadványban, és a szintén ingyenesen letölthető Diétás ételek - májdiétához is!  c. kiadványban is. Töltse le és használja receptes füzeteinket egészséggel!

blog comments powered by Disqus

Keresés