Diétás étrend - nem csak - fogyni vágyóknak
Diétás ételek fogyasztása nem kizárólag a túlsúllyal küszködő egyén számára célszerű. Az egészséges táplálkozás, a mértékkel folytatott diéta azok számára is hasznos lehet, akiknek semmi szükségük nincs zsírégető kúrákon, fogyókúrás programokon részt venni. A nehéz ételek, a félkész hozzávalók, de főleg a gyorséttermi táplálkozás mellett, nem árt egy-egy alkalommal, olyan diétás összetételű, alacsony kalóriaszámú, könnyű ételeket fogyasztani, amik segítenek szervezetünknek az egészséges koleszterin-, vércukor-, glukagon... szinteket visszaállítani. Ha pedig mégis a fogyni vágyók táborát erősítjük, a diétás étrend beiktatása nem csak opció, de kimondottan kötelező.
Néhány példa a 86 oldalas, diétás ételeket bemutató szakácskönyvünkből
Hozzávalók (4 főre):
- 8 dl kefir
- 1 mokkáskanál csemege pirospaprika
- 1-1 csipetnyi őrölt bors és chilipor
- 1 mokkáskanál felaprított friss, vagy feleannyi őrölt bazsalikom
- 1-1 piros és zöld húsú paprika
- 1 kisebb cső kukorica
- 10 dkg konzerv vörös bab
- 1 vöröshagyma
- 1Só
Elkészítés:
A kefirt a fűszerekkel összekeverjük. A kétféle paprikát kicsumázzuk, vékonyan felszeleteljük, leforrázzuk, kihűtve a kefirbe keverjük. A kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük, a szemeket lemorzsoljuk róla. Ha kihűlt, az előzőekhez adjuk a lecsepegtetett babbal együtt. A vöröshagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, a paprikához hasonlóan leforrázzuk, a levesbe keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Energiatartalom: 172 kcal
Frankfurti leves - káposzta leves
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg kelkáposzta
- 5 dkg vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi köménymag
- 1-2 csipet szárított majoránna
- 1 dl tejföl
- 2 dkg liszt
- 20 dkg virsli
Elkészítés:
A metéltre vágott kelkáposztát 1 liter vízben vagy csontlében feltesszük főni. Az apróra vágott vöröshagymával, a péppé zúzott fokhagymával, a köménymaggal, a majoránnával és a sóval ízesítjük.
Amikor a káposzta majdnem puha, tejfölös habarással sűrítjük, belefőzzük a vékony karikára szelt virslit, és néhány percig lassan összeforraljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 171 kcal
Paprika krémleves
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg piros színű paprika (nem csípős)
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter húsleves (készülhet kockából is)
- 1 dl tejföl
- Őrölt feketebors
- Só
Elkészítés:
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és húsdarálón ledaráljuk, vagy még egyszerűbb, ha mixerrel pépesítjük. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és egy kevés olajon megpároljuk. A paprikakrém 2/3-át a hagymához adjuk, megsózzuk és áttört fokhagymával ízesítjük. A húslevessel felöntjük, néhány percig forraljuk. A tűzről lehúzzuk, megborsozzuk, ha kell utánasózzuk. A maradék nyers paprikakrémet és a tejfölt ezután keverjük bele. Azon melegében, karikára vágott sült virslivel vagy daragaluskával tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 178 kcal
Kukoricapuding zellercsíkokkal
Hozzávalók (4 főre):
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 15 dkg kukoricadara
- 3 tojás
- 2 dkg cukor
- A zellerhez:
- 25 dkg zellergumó
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- A formákhoz:
- vaj és liszt
Elkészítés:
A tejet, a vajat, a szerecsendiót és egy csipet sót feltesszük a tűzhelyre, amikor felforr, habverővel való folyamatos keverés közben beleszórjuk a kukoricadarát. Mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük. A pudingformákat vajjal kikenjük, és kilisztezzük. Egy tepsibe forró vizet öntünk (kb. félig), és 160 C-ra kapcsolt sütőbe tesszük. A zellergumót meghámozzuk, vékony szeletekre, majd a szeleteket pedig metéltre vágjuk. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A szobahőmérsékletű darához keverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan a fehérje 1/3-át, amikor azt felvette, a többi habot is hozzáadjuk. A formákat 2/3-ig töltjük a masszával, alufóliával lefedjük, és a tepsiben lévő forró vízbe állítva 35 percig gőzöljük. A formából kiborítva tálaljuk. A metéltre vágott zellergumót a vajon kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, kiforraljuk. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Energiatartalom: 361 kcal
További recepteket, kalóriatáblázatokat és hasznos ötleteket talál a Fogyókúrás ételek - Májbarát receptek c. kiadványban, és a szintén ingyenesen letölthető Diétás ételek - májdiétához is! c. kiadványban is. Töltse le és használja receptes füzeteinket egészséggel!
blog comments powered by Disqus