Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogyókúrás ételek - májbarát receptek

Ha fogyókúrás étrend szerint szeretnénk táplálkozni, elsősorban az elfogyasztott táplálék összetételére kell odafigyelnünk. De mik is a májbarát táplálkozás alappillérei?

  • Kevesebb szénhidrát – helyezze a teljes kiőrlésű termékeket a burgonyából és a fehérlisztből készített ételek elé.
  • Vitaminok és fehérje – minden étkezésnél legyen zöldség, saláta vagy cukorszegény gyümölcs fehérjében gazdag élelmiszerekkel kombinálva. Így Ön is profitál, mert vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jut és tovább érez majd telítettséget is. (Később jelentkezik az éhség-érzet.)
  • Magas minőségű olajok – a legjobb az olívaolaj, melyet felhasználhat a saláták és zöldséges ételek elkészítéséhez is, így még finomabbak és egészségesebbek lesznek.
  • Omega-3-zsírsavak – hetente kétszer fogyasszon halat, vadhúst hogy extra omega-3-zsírsavhoz jusson!

Fogyókúrás és valóban májbarát receptjeinket letöltheti innen: Májbarát receptek - nem csak fogyókúrázók számára!

Fogyókúrás ételek - májbarát receptek - jópatikus

ÍZELÍTŐ A FÜZETBEN TALÁLHATÓ MÁJBARÁT RECEPTEKBŐL

Lazac zöldspárgával és ízesített mártással

Fogyókúrás ételek - májbarát receptek - jópatikus

Hozzávalók:

  • 2 lazacfilé (kb. 125 g)
  • 800 g zöldspárga
  • zöldségleves alaplé a főzéshez
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ citrom leve
  • 3 evőkanál tehéntúró (kb. 50 g, natúr vagy fűszeres)
  • só, bors
  • 2 evőkanál repceolaj
  • További fűszerek, ízlés szerint


Elkészítése:

A lazacfilét hideg víz alatt leöblítjük és szárazra töröljük. A spárgákat megmossuk, és az alsó végéből mintegy 3 centit levágunk. Az alsó harmadát zöldség hámozóval meghámozzuk. Egy edényben a zöldséglevessel megfőzzük kb. 5-6 perc alatt. 100 ml zöldségleves alaplevet félreteszünk, és 1 evőkanál mustárt, valamint a citromlevet hozzáadjuk és felforraljuk. Beletesszük a túrót is, és fűszerezzük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. A lazacfilét mindkét felén kb. 3 percig sütjük. Szép barna színt kell kapnia, belül pedig enyhén áttetszőnek kell lennie. A lazacot sóval, borssal ízesítjük, a spárgával együtt tálra helyezzük és ráöntjük a szószt.

Tipp:

Tegyen a mártáshoz további fűszereket ízlés szerint (frisset vagy szárítottat), ezzel is újabb ízvariációkat hozhat létre.


Tandoori-nyárs ropogós brokkolival

Fogyókúrás ételek - májbarát receptek - jópatikus

Hozzávalók:

  • 400 g csirkemell filé
  • ½ paprika
  • ½ cukkini
  • 80 g joghurt (1,5% zsír)
  • 2 teáskanál tandoori por
  • ½ cukkini (150 g)
  • ½ paprika (100 g)
  • 400 g brokkoli
  • ½ l zöldségleves
  • 20 g fenyőmag


Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra (légkeveréses esetén 180 fok). A csirkemell filét öblítsük le és vágjuk fel kockákra. A joghurtot a sóval, a borssal és a tandoori porral keverjük el. A paprikát és a cukkinit megmossuk és megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. A csirkemell filét és a kockára vágott zöldségeket 4 nagy vagy 8 kicsi nyársra húzzuk fel. A nyársakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és ecsettel rákenjük az öntetet. A sütőben kb. 15-18 percig sütjük, és alkalmanként megfordítjuk. A brokkolit a zöldséglevesben hirtelen megpároljuk. A fenyőmagot zsiradék nélkül egy serpenyőben megpirítjuk. A brokkolit tálra tesszük, megszórjuk a fenyőmaggal és a csirkés-zöldséges nyárs mellé fogyasztjuk.

Tipp:

Nincs otthon tandoori por? Állítson össze saját fűszer-mixet őrölt paprikából, kurkumából, római köményből, chili porból és őrölt korianderből.


Szójapogácsák thai-szósszal és tépősalátával

Fogyókúrás ételek - májkímélő receptek - jópatikusHozzávalók:

A pogácsákhoz

  • 200 g natúr tofu
  • 1 piros chili paprika
  • 1 közepes hagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 50 g reszelt sajt (pl. ementáli)
  • 2 ek. petrezselyem
  • 1 tojás
  • 1 ½ ek. őrölt mandula
  • só, bors
  • 2 tk. repceolaj a sütéshez

A salátához

  • 60 g tépősaláta
  • 1 tk. olívaolaj
  • 2 ek. víz
  • 2 ek. tej (1,5%)
  • 3 tk. fűszeres ecet
  • 1 tk. mustár
  • 1 tk. salátafűszer
  • 1 csipet cukor

A szószhoz

  • ½ paprika (80 g)
  • 1 piros és egy zöld chili paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 ml víz
  • 2 ek. rizsecet (vagy málnaecet ha édes-gyümölcsöset szeretnénk)
  • 2 ek. limetta- vagy citromlé
  • 1 evőkanál cukor


Elkészítése:

A tofut vágjuk darabokra. A chiliket mossuk meg, hosszában felezzük, magozzuk ki és vágjuk finomra. A sárgarépát és a hagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra. Minden pürésítsünk egy mixerben. A sajtot, petrezselymet, tojást és mandulát hozzáadjuk, megszórjuk sóval, és még egyszer átmixeljük. A szószhoz a chiliket és a paprikákat kimagozzuk, és megmossuk. A fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A paprikát, a fokhagymát és a chilit egy edénybe tesszük 200 ml vízzel, az ecettel, a citromlével és a cukorral felfőzzük, és fedő nélkül 15 percig hagyjuk főni. A tépősalátát megmossuk és lecsepegtetjük. A dresszing összes hozzávalóját egy edénybe tesszük majd összerázzuk. A sütőt 50 fokra előmelegítjük. A tofumasszából kb. 8 pogácsát formázunk. A serpenyőbe 1 teáskanál olajat hevítünk, és a pogácsák felét beletesszük.
A hőfokot lejjebb vesszük és lefedjük. Mindkét felét barnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből és a sütőben melegen tartjuk. Ismételjük meg az eljárást a maradék pogácsákkal is. A salátát osszuk el a tányéron, öntsük rá a dresszinget. A pogácsákat tegyük a salátára és a szósszal tálaljuk.


További recepteket, kalóriatáblázatokat és hasznos ötleteket talál a Fogyókúrás ételek - Májbarát receptek c. kiadványban, és a szintén ingyenesen letölthető Májbarát receptek - nem csak fogyókúrázók számára!  c. kiadványban is. Töltse le és használja receptes füzeteinket egészséggel!

blog comments powered by Disqus

Keresés