Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tuti tippek szájszag ellen

Tuti tippek szájszag ellen

A rossz lehelet garantáltan hazavágja a legjobban megszervezett randit, vagy üzleti találkozót is. Íme néhány tipp a szájszag gyors megszüntetésére. 

Nemzetközi statisztikák szerint a felnőtt lakosság 15-60%-a szenved a rossz lehelet okozta kellemetlenségektől. Kíváncsiak lennénk a kutatási módszerekre. „Kérjük, tegyen egy X-et a megfelelő négyzetbe! 1. Önnek rossz a lehelete. 2. Az Önnel egy háztartásban élők között van olyan, akinek rossz a lehelete. 3. Az Ön munkahelyén elviselhetetlen a szájszag…” és így tovább?  De komolyra fordítva, a szájszag probléma valós, ezt magyarázni valószínűleg fölösleges is. És ami a legrosszabb az egészben, hogy gyakran nem is a kellemetlen szagokat árasztó személyek tehetnek róla.

A rossz lehelet okai

Ha a velünk interakcióba keveredő embertársaink arcán az indokoltnál többször jelenik meg a jellegzetes fintorgó arckifejezés vagy a jól alakuló randi utáni búcsúcsók rövidebbre sikerült, mint ahogyan arra számítottunk volna, kezdhetünk gyanakodni: kellemetlen a leheletünk. 

A szájszagot okozhatják

 • a szájüregben megtelepedő baktériumok
 • dohányzás és alkohol fogyasztás
 • erősen fűszerezett ételek
 • elhúzódó ínybetegségek
 • fogszuvasodás
 • orális fertőzések
 • stressz és szorongás
 • vagy egyszerűen a kiszáradt nyálkahártya

 

A fentiek között több olyan kiváltó ok is szerepel, aminek megszüntetésére ajánlott szakemberhez fordulnunk. Egy lyukas fogat például pikk-pakk rendbe tud hozni, vagy el tud távolítani a fogorvos, míg a szájüregben kialakuló fertőzéseket gyógyszeres kezeléssel szüntethetjük meg. Erről kérdezze kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! (Na, ezt is leírtam egyszer.)

Ha viszont káros szenvedélyektől, erősen fűzerezett ételektől vagy a kevés folyadékbeviteltől szaglik a szánk, azt az alábbi tippek valamelyikével – ha csak átmenetileg is – talán megszűntethetjük a problémát.

 • Igyunk vizet! Ez így elég snassz, de vegyük figyelembe, hogy a hidratált nyálkahártyánkon kevesebb bűzös gázt eregető baktérium fog munkálkodni. Kevesebb baktérium, frissebb lehelet.
 • Rágcsáljunk egy kis menta, petrezselyem vagy bazsalikom levelet! Randi közben persze nehezen kivitelezhető, pedig már nagyanyáink is tudták, hogy a fenti növények frissítik a leheletet. És a mentás rágó nem is hat furcsának.
 • Együnk egy almát! Ez sem az a tipikus randi kaja, de mondjuk egy piknik alakalmával simán belefér, és az almában található polifenolok semlegesíthetik a szájszagért felelős vegyületeket. Azt pedig már csak bónuszként említenénk, hogy a fogaink felületét is tisztítják.
 • Citromot a szájba! A citrom alapvetően az egészséges ételek közé sorolható, és számtalan jó tulajdonsága között a rossz lehelet megszüntetése is szerepel. Szóval hagymás vagy fokhagymás ételek után szopogasson el egy cikk citromot, igyon rá egy kis vizet és kész. A tequila partin elfogyasztott citromszeletek ilyen irányú hatékonyságát egyelőre nem igazolták kutatásokkal.

Szájszag ellen - ultrahangos fogkefe - jópatikus

Sok bajtól megóv egy ultrahangos fogkefe

Ez itt megint a reklám helye? Kicsit. Na jó, nem kicsit. De az igazság az, ha nem szerepelnének termékválasztékunkban ilyen szuper készülékek, a téma miatt akkor is meg kellene említenünk azokat. A lényeg tehát, hogy egy ultrahangos fogkefe a klasszikus, fogkefékkel szemben támasztható elvárások – tisztítson, fényesítsen, esetleg egy jó fogkrémmel együtt fehérítsen – mellett, a szájszagért gyakran felelős baktériumokat is eltávolítja. Nem hiszi? Járjon utána! ;) 

jópatikus - 

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés