Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk fehérje port?

Hogyan válasszunk fehérje port? A magas fehérjetartalmú készítmények piacán szinte hetente jelennek meg kisebb nagyobb gyártók újabb és újabb termékekkel. Ez persze azt is magával hozhatja, hogy egy jól bejáratott márkanév mögött, akár egy gyengébb minőségű termék debütál, míg egy kevésbé ismert forgalmazó igazán ütős összeállítással lép színre.

Miért fogyasszunk fehérje készítményeket?

A cél mindig a tömegnövelő hatás?

Sokan a fehérje porokat, még ma is a testépítők világával azonosítják, pedig a testépítők mellett, számtalan élsportoló és amatőr sportoló is él ezekkel a táplálékkiegészítő termékekkel, hiszen a bennük található tejsavó fehérje és tejfehérje (vagy növényi fehérje) valóban hozzájárul a megnövekedett fizikai igénybevétel során jelentkező szükségletek kielégítéséhez. Arról nem is beszélve, hogy az izomtömeg növekedéséhez – vagy szinten tartásához – szervezetünknek alapanyagokra van szüksége, és ezeket az alapanyagokat csak részben tudjuk a hagyományos étkezéssel pótolni.

Mitől jó egy fehérje készítmény?

A termékek közötti különbségeket zongorázni lehet, és hiába van egy protein készítményen feltüntetve a 80-90-110% tejsavó fehérje tartalom, ha hiányoznak azok a segédanyagok, amelyek biztosítják a megfelelő beépülést, bizony úgy megy át rajtunk a „cucc”, mint intercity a rakamazi állomáson. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, mint a proteinszintézis szabályozó anyagai vannak jelen szervezetünkben. Nélkülük nem mennek végbe az építő folyamatok, és semmit, vagy csak igen csekély mennyiségű összetevőt hasznosítunk a bevitt fehérje koncentrátumodból. Tehát kellenek a segédanyagok, Ok. És mi kell még?

Nem árt például, ha fehérje koncentrátumunkban viszonylag kevés – vagy egyáltalán nincs jelen – a hozzáadott cukor. Miért fontos ez? Mert a szénhidrát, és ezen belül is a cukor ugyan remek energiaforrás, de egy diétával egybekötött tömegnövelés során igencsak megnehezítheti a dolgunkat.

 

Premium Goodcare Sport - jopatikus.hu

 

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a fehérjekészítmény gyártója figyelembe veszi-e a legújabb tudományos eredményeket, vagy az ősrégi receptúrákhoz ragaszkodik, és az „Arnold is ezzel nőtt meg, neked miért ne lenne jó?” elvet követi? (Itt jegyezzük meg, hogy a „hivatásos body builder -ek” nem kizárólag fehérje koncentrátumokkal érik el eredményeiket. Ez az ő döntésük, ami mellett sem érvelni sem ellen érvelni nem tisztünk.)

Azt sem árt tudni, hogy hol, milyen körülmények között készül az a táplálékkiegészítő. És ha már hosszú hónapokon vagy éveken át, folyamatosan adagoljuk szervezetünk számára az amúgy sem olcsó (ha feltűnően olcsó, azon komolyan el kell gondolkodni) fehérje készítményt, jó ismerni annak eredetét. Miért? Mert ez nem egy hintőpor, de ha az lenne sem szeretné senki, hogy egy hátsó udvaron, a sufniban keverné ki azt valaki. Helyette bevizsgált, laboratóriumi körülmények között kiértékelt termékeket szeretnénk vásárolni. És ez természetes.

- jópatikus - 

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés