Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Apróságokon múlhat a sikeres fogyókúra – Buktatók diéta alatt

Apróságokon múlhat a sikeres fogyókúra – Buktatók diéta alatt

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elhízás a világon közel háromszorosára nőtt az elmúlt 40 évben. Az ideális testsúly elérése néha valóban nem könnyű - az emberek különböző diéta programokba kezdenek, kimerítő tornagyakorlatokat végeznek, kalóriákat számlálnak és így tovább. Mindezek azonban sokszor kevésnek bizonyulnak, mivel számos olyan berögzült rossz szokásunk van, amik megakadályozhatják a leghatékonyabb fogyókúra program sikerességét is.

Cikkünkben 7+1 olyan mindennapos tevékenységet gyűjtöttünk össze, amelyek nagyon gyakran megakadályozzák a súlycsökkenést, sőt, olykor pont ezek a rossz szokásokon alapuló tevékenységek okolhatók az elhízásért.

Diéta buktató 1. -  A reggeli rendszeres kihagyása

Fogyókúrával foglalkozó kutatók megerősítették, hogy azok, akiknek a reggeli része a napi rutinnak, jóval kevesebb súlyfölösleget szednek magukra, mint azok, akik kihagyják a napi első étkezést. A tanulmány 350 felnőttet vizsgált és rámutatott, hogy a rendszeresen reggelizők, jóval kisebb derékbőséggel zárták a kutatást, mint nem reggeliző társaik. Az ok egyszerű: az első étkezés rendszeres elhagyása arra sarkallja szervezetünket, hogy az ebéd és vacsora során bevitt táplálékból raktározzon el a reggeli időszakra is… Arról nem is beszélve, hogy aki nem reggelizik, az ebédidőben jóval nagyobb mennyiségű élelmiszert fogyaszt el, mint amit szervezete hasznosítani tudna. 

Diéta buktató 2. -  Elégtelen mennyiségű folyadékbevitel

Egy tengerentúlon végzett, túlsúlyos hölgy páciensek megfigyelésével zajló, egy éves időtartamú vizsgálatsorozat kimutatta, hogy azok az alanyok, akik napi minimum 1 liter vizet fogyasztottak, jóval eredményesebb fogyókúra alanyok voltak, mint példájukat nem követő társaik. Miért? A megfelelő mennyiségű kalóriamentes folyadékbevitel (elsősorban víz) hozzájárul az anyagcsere felgyorsításához, és a kalóriák elégetéséhez. (Lásd még: Ha nem isztok csak esztek, kövérek lesztek - Folyadékbevitel diéta alatt)

Diéta buktató 3. – Késő esti nasi

A lefekvés közeli étkezések jelentősen hozzájárulhatnak a szükségtelen súlygyarapodáshoz. az alvási-pihenési időszakban testünk jóval kevesebb kalóriát éget el, mint az aktív időszakokban, így a lefekvés előtt elfogyasztott ételeink nagy része a tartalékba megy… Javasoljuk, hogy ágyba-kerülés előtt, minimum 3 órával már ne fogyasszunk nehéz, kalóriadús ételeket! Ezt a hatékony fogyókúra, de az egészséges életmód is megköveteli!

Diéta buktató 4. – Kevés alvás

Szervezetünknek feltétlenül szüksége van a regenerálódásra. Akár diétázunk, akár nem, a nem kielégítő mennyiségű alvás komoly lelki és testi problémákhoz, kimerültséghez, figyelemzavarhoz, depresszióhoz vezethet. Különösen igaz ez, ha fogyókúra programban veszünk részt, és szervezetünk nem kapja meg az olyan – egyébként teljességgel szükségtelen, de számára „szokásos extrákat”, amik pl az elhízásunkhoz vezettek: kis rágcsi, kis cukros üccsi… Ilyenkor ingerlékenyebbek, feszültebbek leszünk, amin a megfelelő időtartamú, nyugod és pihentető alvás hiánya csak tovább ronthat. Az alváshiány lassítja a metabolikus (anyagcsere) folyamatokat is. Minden egészséges felnőtt szervezet számára ajánlott a napi 7 óra alvás.

Diéta buktatók 5. – Egyoldalú táplálkozás

A hatékony fogyókúra egyik alappillére, hogy mindenből annyit és akkor fogyasszunk, amennyire az egészséges szervezetnek szüksége van. Annyit, és nem többet. De nem is kevesebbet! Ha például elhagyjuk a „gonosz” zsírokat, akik „minden baj forrásai”, meggátolhatjuk, hogy a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) valamint a kalcium és más, szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag és nyomelem felszívódjon.

Diéta buktatók 6. – Nincs nyugalom evés közben

Ez elsőre talán furcsán hangzik, viszont – különösen fogyókúra alatt – fontos, hogy étkezéseinket nyugodt körülmények között, nem a kedvenc sorozatunkat vagy a közösségi oldalakat böngészve költsük el! Egyrészt a tv vagy számítógép előtt elfogyasztott ételek egyenes utat jelentenek a „gyorsan bekapok valamit” szemlélethez, másrészt ilyenkor nem figyelünk oda a mit? és mennyit? kérdésekre, így a mértékletesség is könnyen a tévé áldozatául eshet.

Diéta buktató 7. -  Egész napos ülő tevékenység

A munkánkat és annak körülményeit általában nem tudjuk a fogyókúra programunkhoz igazítani. (Szerencsés kivételek mindig vannak.) Viszont arra oda tudunk figyelni, hogy az egész napos ülő tevékenységet 60-90 percenként megszakítsuk, és pár perc mozgással felfrissítsük keringésünket. Nem irodai sportról beszélünk, gyakran az is elég, ha a szomszéd irodába, vagy a másik szinten lévő helyiségbe látogatunk el. 

Diéta buktató +1. – Gyakori italozás

Az alkoholos italok fogyasztása komoly súlygyarapodást eredményezhet. Gondoljunk csak egy jól megtermett „sörhasra”, ami valóban kialakulhat a rendszeres sörfogyasztástól. Így akár fogyókúrázik, akár nem, legközelebb kétszer is gondolja meg, mielőtt igent mond a következő korsóra! ;)

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés