Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Háromszáz éves játék… jojó effektus diéta után

Háromszáz éves játék… jojó effektus diéta után Fogyókúrázók rémálma elevenedik meg, amikor alig pár héttel a keservesen – de becsülettel – végig szenvedett diéta után, a mérleg nyelve ismét emelkedő értékeket mutat. Ez bizony a jojó effektus.

Diéta csapda – minek „köszönhető” a jojó effektus?

A történet ott kezdődik, amikor elhatározzuk, mi bizony megszabadulunk a nem kívánt fölös kilóinktól, és egyre csak jönnek fejünkben a kérdések: Hogy fogyjak le? Napi fél óra szobabiciklizés elég lesz vagy inkább kezdjek valami „nagyobba”? Számoljam a kalóriákat, vagy válasszak egyet az éppen „menő” diéták közül?  Majd miután megtaláljuk a megfelelő és feltehetően legjobb fogyókúra eljárást, rövidebb – hosszabb idő alatt (adottságoktól, kitartástól és módszertől függően) leküzdjük súlyfölöslegünket, és elérjük a kitűzött célt. Itt akár véget is érhetne rövidke fogyókúra történetünk, ha nem létezne a mumus, kit úgy hívnak: jojó effektus. Sajnos azonban a diétázók igen jelentős része találkozott már vele.

Ha egy mondattal szeretnénk körbe írni a jelenséget, azt mondhatjuk: A kiválasztott diéta program, fegyelmezett időszaka után, visszatérünk a normál étrendünkhöz és ennek „köszönhetően” igen gyorsan visszanyerjük eredeti súlyunkat, vagy ami még rosszabb, annál többet is.

Biológiai okok – tudományos(abb) magyarázat

Diéta alatt, lecsökkentjük a napi tápanyag és kalória bevitelt, így szervezetünk, a számára hiányzó energiamennyiséget először az elraktározott glükóztartalékokból nyeri. (Ilyen tartalékok a májban és az izomsejtekben vannak.) A lecsökkenő glükóz tartalékok hatására igen sok vizet is veszítünk, mivel 500 gramm glükóz a testben körülbelül 1-2 liter vizet tárol el.

Amikor a rendelkezésre álló glükóz és vele együtt a víz is elfogy, akkor nyúl a második legjobb – és legkönnyebben elérhető – energiatartalékhoz: a fehérjéhez.  És hol talál elsősorban sok-sok fehérjét? (Most kiderül, ki figyelt anno biológia órán.) Igen, a helyes válasz: az izomsejtekben. Redukciós diéta esetén, így akár izomzatunk 30%-át (!) is elveszíthetjük. Ennek az lesz az eredménye, hogy hiába választottunk ki egy hatékony diéta programot, amikor befejezzük azt, és visszatérünk a megszokott étkezési szokásainkhoz, nem csak a kiürült zsírsejtek fognak újra telítődni, de mellettük újabbak is képződnek. Miért? Mert szervezetünk számít az újabb koplalásra, és így készül fel a következő „nélkülöző időszakra”.

Zsírt veszítsünk, ne izmokat!

Testünk minden diétánál hozzászokik az alacsony alapanyagcseréhez, ahelyett, hogy a redukciós fázis után ismét visszaállna a normál anyagcserére. Ezen kívül az alacsonyabb testtömeg kevesebb energiát is fogyaszt. A diéta után is fenntartható súlycsökkentés megköveteli, hogy a test a kúra alatt elegendő fehérjével legyen ellátva, az izomzat elvesztésének elkerülése érdekében, illetve izommegtartás szempontjából az a legjobb, ha a fogyókúrát erősítő edzéssel is kombináljuk.

Szintén fontos tényező lehet, hogy a táplálkozás megváltoztatása a legtöbb túlsúlyos ember esetében elkerülhetetlen. Kevesebb kalóriát szabad fogyasztani a diéta alatt, mint előtte (ez logikus), ugyanakkor az a cél, hogy a fogyás során ugyanolyan jóllakottak – de minimum ne éhesek – legyünk.

 

Premium Diet fogyókúra program - jopatikus.hu

 

„A vízben és rostanyagokban gazdag, magas fehérjetartalmú étrend mellett, tudományos vizsgálatok szerint, a speciális gyógyászati célra szánt tápszerrel való helyettesítés is célravezető lehet.” - mondja a müncheni táplálkozástudományi szakértő Prof. Nicolai Worm. Az úgynevezett étkezéshelyettesítés formula-termékekkel például a Premium Diet termékekkel történik, ami egy orvosilag támogatott és elismert diétás koncepció.

„Az, hogy mennyit tudunk fogyni, csak az érem egyik oldala. A másik az, hogy mennyi ideig tudjuk megtartani a súlyt, amit elértünk. Itt kezdődnek a nehézségek” - mondja Prof. Worm.

Összegezve tehát, ne koplalással érjük el a kitűzött célt, mivel az ilyen eredményeknek nagy valószínűséggel csak rövidtávon örülhetünk majd. Diétánkat egészítsük ki aktív testmozgással és biztosítsuk szervezetünk számára az izommegtartáshoz szükséges fehérjét, ásványi anyagokat és erre tökéletesen megfelelőek lehetnek Premium Diet termékeink!

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés