Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogy fogyjak le? Sőt, hogy fogyjak le gyorsan?

Hogy fogyjak le? Sőt, hogy fogyjak le gyorsan? Ez egy általános, és hihetetlenül gyakori kérdés a túlsúllyal küzdő páciensek esetében. Utóbbi esetben a válasz nem annyira egyértelmű, hiszen a gyorsan egy relatív fogalom, valakinek az egy hónap sem sok, míg másnak a két hét sem elfogadható.

Bontsuk ketté a problémát…

Hogy fogyjak le?

Induljunk el attól a bizonyos kályhától! Az nagyjából minden, a fogyókúra téma iránt érdeklődőnek világos, hogy a szervezetünk által, zsírsejtekben elraktározott „titkos” tartalékok akkor bomlanak/hasznosulnak energia formájában, ha szervezetünk nem kapja meg kívülről a működéséhez szükséges energiaforrásokat, vagy nevezzük nevén: a táplálékot. Ha pedig túl sok a bevitt táplálék, és azzal együtt a kalória, akkor nemhogy fogyni nem fogunk, hanem testünk további mennyiségeket tesz majd félre a későbbiekre. Eddig tiszta a képlet: ha nem eszünk fogyunk, ha eszünk, és sokat eszünk hízunk. Persze ha ez ilyen egyszerű lenne, itt nagyjából be is fejezhetnénk a cikket… De sajnos nem tesszük. Azzal, hogy nem visszük be szervezetünk számára szükséges kalória mennyiséget, valóban elindítjuk a tartalékok elbontását… de ez nem kizárólag, vagy főleg nem zsírszövetek bontását jelenti majd. Izomsejtet bontani és izmokat leépíteni sokkal könnyebb szervezetünknek, mint ugyanezt tenni a zsírsejtjeinkkel. Így azzal, hogy pusztán nem eszünk, azt érjük el, hogy a zsírpárnák alatt megbúvó izmainkat is elveszítjük. Ha a nem evést testedzéssel is kombináljuk, pláne ha ez a testedzés a kardió névre hallgat, akkor garantáltan búcsút inthetünk izmainknak. Igaz, ilyenkor a zsírszövetek is engednek kicsit.

Hogy fogyjak le hasról?

Ez már a következő fokozat, amikor speciálisan, kimondottan egy testrészről szeretnénk lefogyni, vagy csak egy testrészünket szeretnénk bevonni a zsírégetés folyamatába. Rossz hírünk van, ez nem fog menni! Helyi zsírégetés nem létezik, hiába tekerjük folpack fóliába a pocakunk, és hiába húzunk kukás zsákot kocogáskor a kapucnis pulcsi alá.  Ha adott testrész megformálása a cél, annak egyetlen módja az adott testrész izomzatának megerősítése, megnövelése lesz. (Erről majd később…) Tehát a „Hogy fogyjak le hasról?” kérdésre egyetlen helyes válasz létezik: Ha leadja a fölösleges kilókat, a haskörfogat átmérője is rendeződni fog. És ha már hasi fogyás, íme még egy tévhit: „Ha elég felülést és hasprést csinálok, kockás lesz a hasam.” Lehet, de a rajta lévő zsírpárnáktól nem fogja látni azt senki. Ha kockás has elérése a cél, egyedül a diéta segít. És el is érkeztünk a legnagyobb igazsághoz…

DIÉTA

DIÉTA, így csupa nagybetűvel. Ha célunk a zsírszövetek bontása, az egyetlen helyes út valamilyen diétaprogramban való részvétel. A diéta viszont nem egyenlő a koplalással. (Lásd fent!) Egy helyes és egészséges diéta során, szervezetünk megkap minden, a működéséhez szükséges ásványi anyagot, nyomelemet stb. Mindent, ami ahhoz kell, hogy ne okozzunk testünkben károkat. A diétát aztán kombinálhatjuk, sőt, ha módunkban áll, kombináljuk is egy jól kidolgozott edzésprogrammal. Ha lehet ez valamilyen súlyzós edzés legyen, mert így miközben zsírégetés folyik, az izmaink sem „kopnak”, helyette gyarapodnak, formálódnak.

Milyen a hatékony diéta?

Az internet világában kérve vagy kéretlenül, de megtalálnak bennünket a legjobb és leghatásosabb diéta módszerek ígéretével, egyik nap a ketogén diéta, másnap a 90 napos diéta, egy hét múltán a 13 napos diéta a nyerő. Ezek ugye a „csináld magad” fogyókúra eljárások, amikor a netes mindentudók, valódi és önjelölt dietetikusok, női magazinok tanácsait követve, mi magunk próbálunk levezetni a házi zsírégetést. Az eredmény a legtöbb esetben félbehagyott, elcsalt, eredménytelen fogyókúra.  (A sikeres kivételektől én kérek elnézést!) A gond nem is mindig a módszerben, inkább a kivitelezésben, a támogatás nélküli próbálkozásban keresendő. Mert vajon „ki emlékszik már arra, hogy hány kalóriát írtak abban a cikkben”, és „ma csalok egy kicsit, mert a kedvencemet adják a munkahelyi étteremben…”

 

Hogy fogyjak le? Sőt, hogy fogyjak le gyorsan?

 

Májdiéta, Turbó diéta… Programok hozzáértőktől

Sok kudarc és eredménytelen próbálkozás után aztán vagy feladjuk az egészet (ami nagy hiba) vagy „benevezünk” egy szakemberek, valódi orvosok, dietetikusok… (mondom SZAKEMBEREK) által összeállított fogyókúrás programba. Nem hiszem, hogy sokaknak kellene bemutatni az olyan zsírégető készítményeket, mint a Turbó Diéta, a Norbi diéta (Norbi Update), a Premium Diet vagy akár a Biotech diétás termékeit. Számos ilyen készítmény létezik, és mivel ezek bevizsgált készítmények, abban már az elején biztosak lehetünk, hogy szakszerű alkalmazásukkal legalább kárt nem teszünk szervezetünkben. Hogy melyik a jobb? Természetesen mindenki a saját készítményeire esküszik. Mi azt javasoljuk, hogy mielőtt belevág egy fogyókúra programba, hasonlítsa össze a kiszemelt termékek leírásait, ismerje meg a módszer(ek) helyes alkalmazását. Felelőtlen ígéreteknek, és a „szomszédom unokahúgának a munkatársa is ezzel fogyott le” típusú bíztatásoknak hitelt adni nem érdemes.

- jópatikus - 

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés