Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen vérnyomásmérőt válasszak?

Milyen vérnyomásmérőt válasszak?

Idős korban, krónikus betegségek, vagy komoly túlsúly megléte esetén, esetleg „csak” egészségi állapotának folyamatos nyomon követéséhez, elengedhetetlen eszköz egy megbízható mérési eredményekkel szolgáló, könnyen használható vérnyomásmérő.

Az otthoni használatra (is) forgalmazott vérnyomásmérő készülékek nagyrészt digitális vérnyomásmérők, és kezelésük rendkívül egyszerű. Nem igényelnek szakértelmet, a mérési folyamatokat automatikusan elvégzik.

Felkaros vagy mandzsettás?

Használat módja alapján, két csoportba oszthatjuk a digitális vérnyomásmérőket. Léteznek az úgynevezett felkaros vérnyomásmérők, ahol a megfelelő mérési eredmény érdekében, a vérnyomásmérő mandzsettát a felkarra kell felhelyezni, és a mérő-kijelző egységet a mandzsetta felfúvására alkalmas cső köti össze a mandzsettával.

Ott vannak aztán a csuklós vérnyomásmérők, melyeknél a készülék és a mandzsetta egy egységet alkotnak. Ezeket a kompakt készülékeket elsősorban kis helyigényük és „felteszem-mérek-leveszem” alkalmazásuk miatt kedvelik a felhasználók. Különösen előnyös tud lenni, ha napi több alkalommal szükséges, kontroll méréseket végeznünk. 

Készülék típusától függetlenül, általánosságban elmondható, hogy a felkaron mért vérnyomás adja a legmegbízhatóbb adatokat.

De melyik a legjobb vérnyomásmérő?

Erre a kérdésre nem konkrét típus megjelöléssel szeretnénk válaszolni, hiszen több tapasztalt gyártó is kínál megbízható vérnyomásmérő készülékeket. Egy jó vérnyomásmérő ismérvei között elsősorban olyan tulajdonságok szerepelnek, mint pontosság, megbízhatóság, tartósság. Ezek alap követelmények, melyek nélkül egyetlen egészség diagnosztikai eszközt sem szabad forgalomba hozni. Ugyanakkor a felhasználói igények és a szakmai elvárások sora is folyamatosan bővül, így ma már egy „egyszerű” eseti adatközlés mellett, számos extra funkcióval is ellátják a minnőségi vérnyomásmérőket. A teljesség igénye nélkül, lássunk erre néhány példát:

  • Beépített memória, ami eltárolja az utolsó „X” mérési eredményünket. (Folyamatos kontroll esetén, nem szükséges jegyzetelnünk, hiszen visszamenőleg lekérhetők az adatok.)
  • Vérnyomásmérő mandzsetta megfelelően történő felhelyezésének ellenőrzése.
  • Mérés közben történő testmozgás ellenőrzése (Mozgás közben végzett mérés pontatlan mérési eredményeket hozhat.)
  • Szabálytalan szívritmus (arrythmia) kijelzése.
  • A mandzsetta felfújása alatt, a készülék mérést végez a gyors és kényelmes nyomás érdekében, és csak az egyéni felső értékig pumpál, nem szorítja a kart.
  • Pulzus nyomás mérése.

- jopatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: egészségmegőrzés - vérnyomás mérés
blog comments powered by Disqus

Keresés