Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vérnyomásmérés a gyakorlatban

Vérnyomásmérés a gyakorlatban

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérjük. A vérnyomás értéke – vérnyomásmérő készüléktől függetlenül - két számból tevődik össze.

A vérnyomásmérő által mutatott értékek jelentése

Az első szám a szisztolés vérnyomás érték, azaz a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás érték, azaz a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mérhető. Például 130/75

A magas vérnyomás (hipertónia)

A magas vérnyomás olyan állapot, amelyben a szívre és az erek falára feszülő nyomás meghaladja a normál értéket, növelve a szívinfarktus és az agyvérzés (stroke) kockázatát.

A normál vérnyomás elfogadott értékei: 120-129 (szisztolés) és 80-84 (diasztolés).

A 2018-as ESC/ESH irányelvei szerint magas vérnyomásnak tekinthető minden 140/90 Hgmm feletti érték. Ha otthon, kényelmes és nyugodt körülmények között történik a mérés, a határérték 135/85 Hgmm-re módosul.

Ha a vérnyomási érték 120/80 és 140/90 Hgmm között van, megnövekszik a jövőbeni magas vérnyomás kialakulásának esélye, ha nem teszünk valamit ennek megelőzése érdekében. Ez az állapot prehipertónia néven is ismert.

A 180/120 Hgmm feletti vérnyomás veszélyesen magasnak tekintendő. Az orvosok ezt hipertóniás krízisnek nevezik, és azonnali kezelést igényel.

A 40 év felettiek esetében a szisztolés vérnyomás érték fontosabb, mint a diasztolés érték. Ennek oka, hogy a szisztolés érték pontosabban és biztosabban jelzi a szívinfarktus és az agyvérzés (stroke) kockázatát. Ha a két érték közül bármelyik magasabb a normálisnak tekintett értéknél, az már magas vérnyomásnak minősül.

Vérnyomási értékek

Vérnyomásának a táblázat alapján történő ellenőrzéséhez induljon ki a szisztolés vérnyomásértékéből a bal oldalon és mozgassa az ujját jobbra, amíg eléri a disztolés vérnyomásértékét. A táblázat színéből kiderül, hogy a mért vérnyomás normál értéknek minősül-e vagy sem.

Vegye figyelembe, hogy egyetlen mérés nem elegendő a teljes kép kialakításához – a használható eredményhez több mérés átlagát kell nézni, pl.  legalább egy héten keresztül reggel és este végzett méréssorozat átlagértékét.

Forrás: szelepcsenyipatika.hu

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: egészségmegőrzés - vérnyomás mérés
blog comments powered by Disqus

Keresés