Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Elektromos fogkefe vs ultrahangos fogkefe – véleményünk szerint...

Elektromos fogkefe vs ultrahangos fogkefe – véleményünk szerint...

Számba veszem, ott rezgetem, fogam fehér, ez jó nekem. Mi az? Igen, ez egy elektromos fogkefe. Gondolta volna valaki - szakértők, forgalmazók most nem játszanak -, hogy az első elektromos fogkefét 1959-ben dobták piacra? Nem, a dátum nem elütés eredménye. A Broxodent névre keresztelt masina a ma is használt elektromos készülékek ősatyja/ősanyanyja. (A szimpatikusabb ízlés szerint aláhúzandó).

Ez is egy vélemény: az elektromos fogkefe a múlté

Az otthoni száj – és fogápolás területén évről évre, újabb és újabb berendezések látnak napvilágot, az UV-fénnyel működő fogfehérítő eszközöktől, a spéci szájzuhanyokon át, az elektromos fogkefékig. Utóbbi eszközök között ma már olyat is találhatunk, ami percenként 20-30 ezer rezgést is produkál. Ez messze meghaladja azt az impulzus számot, amit puszta kézzel, és egy hagyományos fogkefével el tudnánk érni. Egyes kutatások szerint, az elektromos fogkefék használata során, a magas rezgésszámmal együtt sem érünk el alaposabb tisztító hatást, mintha kellő ideig és megfelelő technikával alkalmaznánk a klasszikus kézi társaikat. Fogszabályzót vagy implantátumot viselőként pedig szintén nem jutunk többre egy ilyen elektromos fogkefével, hiszen a tisztítási folyamat alapja a makro-tisztítás, azaz a lerakódott lepedék eltávolítása sikáló, dörzsölő mozdulatokkal, illetve a fogkrémekben található szemcsés dörzsanyagok közreműködésével történik. Az implantátumok és fogszabályzók alatti területekre, a rejtett résekben pedig vagy összejön a tisztítás, vagy nem. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a szájban található eszközök milyen sérülékenyek tudnak lenni. (Tegye fel a kezét, aki szaladt már úgy a fogorvoshoz kamasz gyermekével, hogy az lenyelte a fogszabályozó kilazult darabkáját!)

Apu, az ultrahang milyen hangos?

A fentiek után nem meglepő, hogy a fogkefe evolúció legújabb tagja már nem csak elektromos, nem csak alapos, de kíméletes, csendes és minden eddiginél megbízhatóbb eredményeket produkál. Az elektromos fogkefék által generált 20-30 ezer rezgés/perc már a múlté, hiszen az ultrahangos fogkefék 96 ezer rezgés/perc teljesítményével messze maguk mögött hagyják elődeiket. Persze ez még nem lenne elég az üdvösséghez, pláne nem, ha ebben az esetben is makro-tisztítási folyamatokról lenne szó. (Úgy talán többet ártana, mint használna fogainknak a magas rezgésszám.) Még szerencse, vagy inkább laboratóriumi szakértők hozzáértő munkájának eredménye, hogy az ultrahangos fogkefék mikro-tisztítást végeznek. Használatuk során egyáltalán nincs szükség dörzsölésre, sikálásra. A bekapcsolt fogkefe – a cserélhető fogkefefejben található chip segítségével – ultrahang hullámokat generál, ami a speciális ultrahangos fogkrémben mikrobuborékok millióit hozza létre. Ezek a mikrobuborékok bejutnak a fogak közötti legapróbb résekbe, a fogíny-tasakokba, és persze a már többször is emlegetett fogszabályzók alá. Sőt! A „csoda” itt még nem ér véget. Miközben a mikrobuborékok elvégzik a lerakódások, lepedékek… eltávolítását, addig az ultrahang behatol a fogíny, a szájpadlás és a nyelv mélyebb rétegeibe is. Ennek köszönhetően, nem csak a fogak felszínén, de a szájüreg egészében elpusztulnak a gyulladásokért, rossz leheletért, afták kialakulásáért is felelős baktériumok. Ja igen, a feltett kérdésre a válasz: az ultrahangos fogkefe rendkívül hallkan üzemel.

Emmi-dent ultrahangos működésű elektromos fogkefe - jópatikus

Kinek a pap, kinek a fogkeféje

Hogy melyik készülék a jobb választás, egy elektromos fogkefe vagy egy ultrahangos fogkefe, azt mindenki maga dönti el. Ha a piaci kínálatot és a készülékek árait vetjük össze, bizonyára sokan lesznek olyanok, akik az „elég nekem az elektromos…” felkiáltással az ultrahangos fogkefét bemutató weboldal bezárása mellett döntenek. Ha viszont ár-érték arányokat, a használatából adódó egészségügyi előnyöket és a hosszútávú megtérülést is figyelembe vesszük, egyértelmű, hogy az ultrahangos készülékeké a jövő. Egy eszköz árából kb 2 (esetleg 3) felnőttkori fogászati kezelést tudunk kifizetni, és ott van még a váróteremben eltöltött idő, na meg persze a rendelőből kiszűrődő, „megnyugtató” zajok repertoárja…

- jópatikus -

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés