Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szájzuhany – kis eszközből nagy nyomás

Szájzuhany – kis eszközből nagy nyomás Azt hiszem, egyikünk számára sem teljesen ismeretlen ez az otthoni használatra szánt, megosztó szájhigiéniai eszköz: a szájzuhany. Megosztó, mert vagy imádják és az egekig magasztalják, vagy – elsősorban szakmai okokra hivatkozva - határozottan ellenzik használatát.

Szájzuhany – szájba spriccel és nem viccel

A szájzuhany készülékek működése rendkívül egyszerű. Vagy saját tartályból, vagy egy külső, csővezetékkel a készülékhez csatlakoztatott tartályból, nagynyomású vízsugarat spriccel használója szájába. Aki először próbálja, meg fog lepődni, hogy mennyire nagy… Szóval ez a vízsugár eltávolítja a fogakra lerakódott plakkokat, lepedéket, a fogak közé szorult ételmaradékokat. Ez eddig tök jól hangzik… szájzuhanyt mindenkinek, vesszenek a plakkok! De! Ha nem megfelelően használjuk a készüléket, nemcsak a fürdőszoba csempéi közül veretjük ki a fugát, de a szájüregből eltávolítandó, nemkívánatos elemeket is a fogínyünk alá juttatjuk (utóbbi nem vicc), ami akár komolyabb fogíny gyulladáshoz is vezethet.

Szájzuhany mellett és ellen

A bevezetőben írtuk, hogy vannak a szájzuhany ellen és mellett érvelő csoportok. A mellette érvelőkről most nem sokat beszélnénk. Ők szeretik és (elvileg) használni is tudják. És szerintük a szájzuhany egy nélkülözhetetlen szájápolási eszköz. PONT! Aztán vannak az ellenzői, akik elsősorban az ártalmas „mellékhatásit” látják, és lebeszélik róla a téma iránt csak most érdeklődőt. De akkor mi az igazság? Mint azt tudjuk: a hír szent, a vélemény meg szabad. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az ellenérvelők táborát nagyrészt fogorvosok és szájhigiéniai szakemberek alkotják, akik nem egyszer találkoztak már a nem megfelelően használt szájzuhanyok okozta problémákkal. És itt a lényeg: a (nem) megfelelő használat! Amíg a fogselyem befűzése néhány próbálkozás után szinte bárkinek sikerül, addig a szájzuhany szakszerű és eredményes működtetéséhez gyakran Laokoón-csoportot megszégyenítő, tekervényes mozdulatokra lesz szükségünk. Bizony, nem elég csak bekapni, mozgatni is kell! Méghozzá a megfelelő szögben és irányban. Különben ott maradnak, – vagy ami rosszabb – elérhetetlen helyekre vándorolnak a már említett kórokozók.

Ne csak mond, mutasd is! – a szájzuhany helyes használata

  • szánkat zárva tartjuk, és csak akkora rést nyitunk, amin a fölösleges víz ki tud csorogni
  • a zuhanyfejet ínyünkre merőlegesen tartjuk, annak vonala mentén folyamatosan haladunk
  • a fogközöknél 5 másodpercre külön-külön megállunk
  • egyes készülékeknél lehetőségünk van a víz helyett/mellett szájvizet használni

Ennyi? Ennyi. Ne feledjük, ez sem csodaszer. Nem gyógyítja meg a fogszuvasodást, nem növeszti vissza a megsérült fogzománcot, és egy durva fogínysorvadást sem tesz helyre. Ugyanakkor megfelelő használatával hasznos kiegészítője lehet az otthoni fogápolásnak és a jól megválasztott fogkefe és fogrém mellett, egy szájzuhany is elfér a fürdőszobai repertoárban.

- jópatikus -

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés