Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hagyományos fogkrém vagy ultrahangos fogkrém

Hagyományos fogkrém vagy ultrahangos fogkrém Réges-régen,  amikor a "fluort" még nem csak a Wellhello-val emlegették egy mondatban a népek, létezett egy igen jóravaló kiselefánt, akit úgy neveztek: Gabi.  Ormányos barátunk büszkén hirdette, hogy ő biza "fluor fogkrémet"  tartogat számunkra a dobozában. Teltek múltak az évek, Gabi felnőtt, nyugdíjba ment. Közben pedig sorra jelentek meg az újabbnál újabb, és mind ígéretesebb fogpaszták, akik gondoskodni tudnak (?) gyermek és felnőtt használóik fogainak épségéről...

Mindegy mivel mosunk fogat, a lényeg a rendszeresség

Igen, vannak akik ezt gondolják. Sőt! Olyat is hallottunk már nem egyszer, hogy egyesek a genetika számlájára írják, ha fogaik nem bírják a gyűrődést, és idő előtt búcsút intenek nekik. Véleményünk szerint a genetika és a "masszív csontozat" nem nyújt elegendő védelmet sem a tejfogak sem a maradó fogak számára. Persze van aki "megrágja a vasszöget is", másnak meg a meccs alatti szotyola komoly kihívást jelent. Ami viszont a szájban megtelepedő, és a fogszuvasodásért, illetve a rossz leheletért felelős lepedék-baktériumokat illeti, nincs olyan genetika, ami kizárná őket életünkből!

A fogkrém az fogkrém, a többi meg csak marketing?

Ebben a formában ez így nem igaz! Mint ahogy az sem mindegy, hogy a teába mézet vagy cukrot teszünk (Édes-édes, nem?), vagy Beethoven helyett Bob Marley-t hallgatunk-e? (Klasszikus-klasszikus...) Ha gyermekeinkről és saját egészségünkről van szó, az ilyesfajta vállrándítós "olyan mindegy" hozzáállás nem lehet opció! Fogkrém és fogkrém között igenis óriási a különbség. Annyira, hogy nem is lehet egy kaptafára venni őket. Persze, az alap cél mindig az ételmaradékok, plakkok, baktériumok eltávolítása. Az viszont nem mindegy, hogy ki a felhasználó!

Fehérítő fogkrém, kalciumos fogkrém, gyerek fogkrém...

A felsorolás igen hosszú lehet. És amíg Gombóc Artúrnak mindegy volt, hogy mogyorós csokoládé, keserű csokoládé, lyukas csokoládé... kerüt-e a szájába (ma retróban utazunk) addig nekünk nagyon ne legyen mindegy! Pláne, ha nem akarjuk hogy a csokoládé után a fogaink is lyukasak legyenek! Szóval kinek milyen fogkrém a tuti? A gyerekeknek - és talán az ő fogaik védelme a legfontosabb -  mindenképp olyan, ami  összetevőinek köszönhetően már a tejfogak védelméről és megerősítéséről is gondoskodik. Jó ha nem tartalmaz dörzsanyagokat, így biztosak lehetünk abban, hogy nem károsítjuk a tejfogak felületét. Felnőtteknél sem teljesen egyértelmű a helyzet. Ha valaki rendszeresen dohányzik, kávézik, lecsúszik egy-egy pohár vörösbor, akkor ott szinte biztosan szükség lehet egy fehérítő fogkrémre. Ha tudjuk magunkról, hogy nem a fent említett vasszög-evők táborát erősítjük, nem árt ha magasabb kalcium tartalmú fogkrém után nézünk. Ha pedig fogszabályzónk vagy implantátumunk van... na itt nem is elég a fogkrémet jól megválasztani, de a fogkefe sem lehet akármilyen!

Ultrahangos fogkrémek - jópatikus

Na akkor most mi van az ultrahanggal?

Az előző bekezdésekben leírt szempontoknak, részben vagy egészben számos hagyományos fogkrém  is meg tud felelni. Amit viszont egyértelműen nem tudnak, azok a... (dobpergés) mikrobuborékok! (Megint itt a marketing duma?)  Ez valóban nem marketing! Az ultrahangos fogkrémek (kizárólag ultrahangos fogkefével használva), mikrobuborékok millióit (nem elírás) hozzák létre, és ez itt a nagy mutatvány. Ugyanis ezek a mikrobuborékok  bejutnak olyan helyekre is, ahová a hagyományos fogkrémek még elektromos fogkefe használata során sem képesek eljutni. Ezek a behatolók aztán eltávolítják a fogközök, repedések és fogíny tasakok mélyén megbúvó baktériumokat, lepedékeket. És az eredmény? Fehérebb és egészségesebb fogak, friss lehelet. Sőt, az ultrahangos fogkefe és fogkrém együttes használatával, a szájüregben kialakuló aftáktól és fogíny gyulladásoktól is búcsút vehetünk. A friss leheletet, mint előnyt külön érdemes kiemelnünk, hiszen a rossz lehelet, pláne a durva szájszag mindennapjaink megrontója lehet. És hiába érünk el csillogó mosolyt egy hagyományos fogkrémmel, ha az első randi bemutatkozó mondatában, a reggeli kolbászos szendvics "illata" szólítja meg leendő (???) kedvesünket.

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés