Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutya szájszag, avagy mitől büdös a kutya szája?

Kutya szájszag, avagy mitől büdös a kutya szája?

Szeretjük, imádjuk őket… de néha elviselhetetlen a leheletük. Igen, kutyáinkról és az ő rossz szagú leheletükről beszélünk. De mit tehet a felelős gazdi, ha segíteni szeretne kis kedvence kellemetlen problémáján?

Na de miért büdös a kutya szája?

Állatok esetében (de akár embereknél is) több oka lehet a kellemetlen szagú leheletnek. Táplálkozási gondok, emésztőrendszeri megbetegedések, vese- vagy májproblémák, orr- és szájüreggyulladás, cukorbetegség, és végül (a leggyakrabban előforduló) fog- és fogíny betegségek, FOGKÖVESEDÉS.

A kutya szájszag kialakulása elsősorban felnőtt, idősödő kutyák esetében jelentkezik, de kisebb mértékben már 2-3 éves korban is felfedezhetjük jeleit. Ilyenkor érdemes mielőbb meggyőződnünk róla, hogy kedvencünk fogai sértetlenek, a fogak felszínén nem tapadtak meg az ételből visszamaradt morzsalékok, lepedék. Az ilyen módon megtapadt lepedék megkeményedik és kialakulhat kutyánk fogazatán a fogkő.

Elhelyezkedése alapján a fogkő két típusát különböztetjük meg

Az ínyen kívül elhelyezkedő (szupragingivális) fogkő leggyakrabban az alsó frontfogak belső oldalán, illetve a felső őrlőfogak külső oldalán képződnek. Színük lehet fehér, sárga vagy barna, ezek különféle árnyalataiban. Ez a fogkőtípus gyorsan kialakul, azonban a fogak felületéhez csak közepes erősséggel tapad.

Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban alakul ki. Színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet. Lassan alakul ki, és nagyon erősen rögzül a fogakhoz.

A fogkő nem csak esztétikai problémát jelent, hiszen baktériumok milliói telepedhetnek meg benne. Rágás során a kutyának fájdalmat okozhat, és hosszú távon fogínysorvadáshoz, a fogak meglazulásához is vezethet. Ha a fogkő a fogíny alá is benyúlik, a kutya fogínye begyullad, érzékeny lesz, illetve megelőző intézkedések hiányában a kutya fogai idő előtt kihullhatnak.

Mitől alakul ki a fogkő?

Kutyafajtánkén eltérő mértékben, de befolyásolja a fogkő kialakulását az ebek szájformája, nyálösszetétele és annak ph értéke. Ezek ellen a gondos gazda sem tud mit tenni, hiszen „hozott tényezőkről beszélünk”. A megfelelően megválasztott táplálék (pl kevesebb szénhidrátban gazdag száraz táp), a kutya fogainak rendszere ellenőrzése és tisztítása viszont már a felelős gazdi feladata.

emmi®-pet ultrahangos kutyafogkefe

A fogkő kialakulása- és a kutya szájszag elleni harcban nagyszerű eszköz lehet egy emmi®-pet ultrahangos kutyafogkefe. Az emmi®-pet készülékek alkalmazása kifejezetten előnyös gyulladt vagy érzékeny fogíny kezelése során. Fájdalommentesen, gyengéden és alaposan tisztít, durva mechanikai ráhatás nélkül, tisztán ultrahanggal. Serkenti a vérkeringést a fogíny szöveteiben és elpusztítja a gyulladásokat okozó baktériumokat is.

Hatékony és állatbarát eszköz

Erről tanúskodik az osztrák FTT (Osztrák Állattenyésztési és Állatjóléti Központ) igazolása is, melyet egy 2016-ban elvégzett vizsgálattal támasztanak alá. A tanulmány szerint, a FTT bevizsgálta, és valóban hatékony, állatbarát eszközként ismerte el, a házikedvencek tökéletes szájhigiéniájának eléréséhez kifejlesztett emmi®-pet ultrahangos kutyafogkefét és annak kiegészítőit! 

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés