Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ketogén diéta - lehet fogyni zsírral is?

Ketogén diéta - lehet fogyni zsírral is? A ketogén diéta lényege, hogy minimális szénhidrát bevitel mellett, elsősorban zsírban gazdag ételeket fogyasszunk, ami majd hozzásegít az áhított testsúly eléréséhez. Ha számokkal akarjuk kifejezni a bevitt tápanyagok arányát, körülbelül így nézne ki a képlet: 10% szénhidrát+70% zsírok+20% fehérje. Ha semmi másra nem gondolunk, csak az olyan sokszor emlegetett táplálék piramisra, beláthatjuk, ez elég durva módon megborítja a természetes folyamatokat.

Az eljárás nem új keletű, már az 1920-as években is alkalmazták, igaz nem mint zsírégető diétaként, hanem mint az epilepsziás rohamok egyik megelőző eszköze volt jelen az orvosi kézikönyvekben.

A ketogén diéta alapjai – szabad/nem szabad

A hús- és halételek, oliva olajjal készített ételek, avokádó, tojás és keményítőt nem tartalmazó zöldségfélék szerepelnek a mérleg pozitív oldalán, ezeket szabad enni. Ezzel szemben tilos minden szénhidrát és cukor!

Így működik (?) a ketogén diéta

A szénhidrátbevitel jelentős csökkentésével, szervezetünk nem kapja meg a szükséges energiaforrásokat, ergo más elégethető és hasznosítható alapanyagok után kell néznie. A ketogén –elmélet szerint, ez az elégethető tápanyag a zsír lesz. Véleményünk szerint – amivel bizonyára nem vagyunk egyedül – a nem elégséges szénhidrátbevitel esetén, szervezetünk hamarabb kezdi meg az izomszövetek bontását, mint a zsírszövetekét, így ez az elmélet már itt komoly kérdéseket vet fel. Hogy csökkeni fog a ketogén diétázó testsúlya? Valószínű. Veszíteni fog zsírszöveteiből? Ez sem lehetetlen. Leépülnek az izomszövetei? Ez egészen biztos. A problémát (véleményünk szerint) nem a mit szabad és mit nem elv, vagy a szénhidrát jelentős csökkentése okozhatja, hanem a bevihető tápanyagtípusok egymáshoz viszonyított aránya. A ketogén diétát támogatók is elismerik, hogy hosszú távon nem tarthatók a fogyókúra feltételei, garantált izomvesztés nélkül. Mint ahogyan az is előre borítékolható, hogy a diéta befejezése után, szervezetünk éppolyan nehezen fog visszaállni az eredeti kerékvágásba, mint amilyen nehezen szokott hozzá a szénhidrátmegvonáshoz, így az is könnyen előfordulhat, hogy az optimálisnak vélt súlyunk csak ideig-óráig marad meg, és hamarosan több plusz kilóval „büszkélkedhetünk”, mint a fogyókúra megkezdése előtt.

Összefoglalva, a ketogén diéta – habár elsőre gyors fogyást ígér– hosszú távon nem garantálja kitűzött céljaink elérését. A leadott kilók zsírszövetekből és izomszövetekből együttesen adódnak össze. A fogyókúra alatt – annak hosszától és szervezetünk kiindulási állapotától függően – akár komoly hiánybetegségek is kialakulhatnak, a diéta befejeztével pedig jojó effektus léphet fel, így súlyunk akár több is lehet, mint a kúra megkezdése előtt.

*A cikkben leírtak kizárólag a szerző(k) véleményét tükrözik, és nem tekinthetők orvosi javaslatnak! Bármilyen diéta program lefolytatásába csak saját felelősségére, szükség esetén előzetes orvosi konzultációt követően kezdjen bele!

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

És ezeket olvasta már?

KOCKAHAS ÉS MÍNUSZ 10 KG 2 HÉT ALATT!
 

SZEX KÖZBEN IS ÉG A ZSÍR! – EZ AZTÁN…
 

„HA NEM ISZTOK, CSAK ESZTEK, KÖVÉREK LESZTEK!”
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és olvassa elsőként bejegyzéseinket! 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés