Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen a jó fogkefe? Milyen a jó fogmosás?

Milyen a jó fogkefe? Milyen a jó fogmosás? A megfelelő szájhigiénia elérése, és fogaink épségének megóvása a rendszeres és helyes fogmosással kezdődik. Érdemes, sőt szükséges már egészen kicsi kortól arra szoktatni gyermekeinket, hogy ha lehet, minden étkezés után, de minimum naponta két alkalommal fogat kell mosni.

Habár a hazai statisztikák elég szomorú képet mutatnak, némiképp vigasztaló lehet, hogy a fiatalabb korosztály körében – ha lassan is – de némi javulás mutatkozik a szájhigiénia területén. És mégis, a felnőtt lakosság alig pár százaléka mondhatja el magáról, hogy egyetlen rossz, vagy kezelt foga sincs. Mi lehet az oka?

Az alapos és szakszerű fogmosás nem minden esetben elegendő fogaink megóvására, azonban van néhány kiegészítő tevékenység, amivel tovább javíthatjuk fogazatunk esélyeit.

Elektromos fogkefe a hatékonyabb tisztításért

Egy időben állandó vitatéma volt az elektromos fogkefe és manuális fogkefe összehasonlítása. Mára egyértelművé vált, hogy egy elektromos fogkefe sokkal hatékonyabban tisztítja meg a fogak felületét, mint „kézi működtetésű” társai. Sőt, a fogkefe evolúció sem áll meg, és a szónikus illetve ultrahangos fogkefék egy még magasabb szintre emelték az otthoni fogápolást.

Nem feltétlenül az olcsóbb fogkefe a jobb

Fogkefe vásárlásakor ne csak az árcédulát tartsuk szem előtt. Egy alacsony árkategóriájú, de kevésbé hatékony eszköz csak részmegoldást jelenthet. Fontos, hogy olyan fogkefét (és fogkefe fejet) válasszunk, ami leginkább megfelel a „mi méretünknek”. Gyermekek és hölgyek esetében például a kisebb fejméret a megfelelőbb, de urak esetében is szempont, hogy a hátsó fogakhoz is hozzáférjen. Arra is figyeljünk, hogy a durva sörtéjű, túl kemény fejek károsíthatják a fogzománcot és a fogínyt is, így amennyiben a hagyományos kézi, vagy elektromos eszközöket preferáljuk, inkább közepesen kemény (médium jelölésű) fogkefét válasszunk. Ha szónikus vagy ultrahangos fogkefét vásárolunk, ez a szempont nem mérvadó, hiszen itt tisztításkor nem történik sikálás-dörzsölés. (Az ultrahangos fogkefe működéséről részletesebben itt olvashat.)

Cseréljünk fogkefét (vagy fogkefefejet) 3 havonta

Napi kétszeri fogmosás mellett, a fogkefe(fej) sörtéi kb. 3 hónapig tudják rendeltetés szerűen elvégezni a feladatukat. Akár „szétrágtuk” a fogkefénket, akár – ránézésre – „patika állapotban van”, elsősorban higiéniai okokból, de 3 havonta cserélni kell azt.

Fogaink ápolásához használjuk kiegészítő eszközöket

A szilárd ételmaradékok, fogközökbe szorult nagyobb szennyeződések eltávolítására tökéletes a fogselyem és/vagy fogköz tisztító kefe. A legszerencsésebb az, ha ezek használatát a fogkefével történő tevékenységgel egyszerre időzítjük, így biztosan nem marad el.

Egyre népszerűbb a szájzuhany, Ön helyesen használja?

Szájzuhanyt kizárólag a fogmosás befejezése után használjunk, mivel a még meg nem mosott fogsor „zuhanyoztatásával”, akár a fogíny és a fognyak találkozása közé is bemoshatjuk a szennyeződéseket! Ez aztán akár gyulladáshoz is vezethet. A szájzuhany nem helyettesíti a fogmosást, és közel sem tisztít olyan hatékonyan, mint egy fogkefe.

Várjunk egy kicsit, mielőtt fogkefét ragadnánk!

Étkezést követően, fogaink savas hatásnak vannak kitéve, hiszen az ételek feldolgozása már a szájüregben, nyálunk által lekezdődik. (A nyálban szénhidrátbontó enzimek un. nyálamiláz is tartalálható.) A savas ételekről és italokról nem is beszélve. Ebben a savas közegben a dörzsölő-sikáló eljárással csak újabb kihívások elé állítanánk fogainkat. Iktassunk be minimum fél órát az étkezés és a fogmosás közé!

Emmi-dent ultrahangos fogkefe carbon szett - jopatikus.hu

Tökéletes fogmosás nem létezik

Kimutatások szerint, a legjobb és legalaposabb fogmosás után is a fogfelületek maximum 85% érjük el fogkefénkkel. Éppen ezért, a korábban javasolt kiegészítő eszközök mellett, a félévente esedékes fogászati ellenőrzés beiktatása is erősen javallott. Igen, tudjuk, hogy mindenki fél a fogorvostól, de a fentiek betartása és a rendszeres ellenőrzés mellett, aligha lehet akkor a baj, amit – ha vacogó fogakkal is de – ki ne lehetne bírni.

Fogmosás után már csak vizet…

Azt reméljük, hogy ez mára már mindenki számára egyértelmű, de azért megemlítjük: Az esti fogmosás után, kizárólag vizet fogyasszunk! Cukortartalmú italok és ételek komoly károkat tudnak okozni az éjszaka folyamán a szájban.

- jópatikus - 

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés