Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Inhalátorok típusai: a kompresszoros, az ultrahangos és a membrános

Inhalátorok típusai: a kompresszoros, az ultrahangos és a membrános

Az otthon is alkalmazható inhalátorok, olyan elektronikus készülékek, amelyek finom permet (aeroszol) formájában juttatják be a légzőszerveken keresztül, a levegővel keveredő Salvus vizet, gyógyszer oldatot.

Inhalátor szájról-szájra

Bizonyára az ön környezetében is van legalább egy olyan személy, aki elégedetten használ valamilyen inhalátor készüléket, légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére. Ez nem meglepő, hiszen felhasználók ezrei igazolják az ilyen készülékek hatékonyágát. Azt azonban – talán – jóval kevesebben tudják, hogy inhalátor és inhalátor között (technológiai szempontból mindenképp) komoly különbségek lehetnek.

Miért nagyon hasznos egy inhalátor?

Az inhalátoros kezelés talán legnagyobb előnye az, hogy alkalmazásuk során nincs szükség semmilyen speciális koordinációra a készülék működése és a felhasználó légzési technikája között. Magyarra fordítva, az inhalátor által előállított permet belégzésekor nem szükséges a légzés ütemét, a ki- és belégzések hosszát… szabályozni. Ennek köszönhetően pedig különösen alkalmas idős vagy gyermekkorú páciensek kezelésére.

Kompresszoros, ultrahangos vagy membrános?

Működési elvüket tekintve három típusba sorolhatjuk az inhalátorokat

Kompresszoros inhalátor: A készülékben található kompresszor sűrített levegőt állít elő, ez a sűrített levegő keveredik a készülékbe töltött folyadékkal (Salvus víz, fiziológiás sóoldat, gyógyszeres oldat) amit a készülékhez kapcsolt pipán vagy maszkon át, aeroszol (permet) formájában lélegzi be a kezelt személy.

Ultrahangos inhalátor: Egy piezoelektromos elven működő – rezgő – elemet gerjesztve, ultrahangos vibrációt (rezgést) hoz létre. Ez a rezgés a víztartályon át eljut a gyógyszeres oldatig, amit a pipán vagy maszkon át, aeroszol (permet) formájában lélegezhet be a kezelt személy.

Membrános inhalátor: Egy mikroszkopikus méretű, apró lyukakkal ellátott vékony membránon keresztül nyomja át a belélegzésre szánt oldatot, folyadékot. A pici lyukakon átpréselt folyadék így permetté alakul, amit az ultrahangos és kompresszoros készülékek esetében leírt módon lélegezhet be a kezelt személy.

A fentiek szerint láthatjuk, hogy a kezelés eredményessége, vagy a folyamat lebonyolítása szempontjából lényegtelen, hogy milyen inhalátor típust választunk. A különbségeket elsősorban a készülékek méretébe (és ezzel mobilitása), működésük közben hallható zajszintje, vagy a hozzájuk kapható kiegészítők (gyermek méretű maszk, felnőtt méretű maszk, belélegző csutora…) határozhatják meg.

- jopatikus -

Tartalomhoz tartozó címkék: légúti panaszok - inhalátor
blog comments powered by Disqus

Keresés