Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Inhalátorral a köhögés ellen

Az őszi-téli influenzás időszakban, amikor gyereket és felnőttet egyaránt kínoz a visszatérő, vagy épp múlni nem akaró köhögés, jó szolgálatot tehet egy inhalátor készülék.

Inhalátor a köhögési rohamok ellen


Mi az a gépi inhalálás?

A kompresszoros vagy ultrahangos eljárással – tehát nem gőzöléssel – előállított, belélegezhető hideg pára (inhalátum) jótékony hatással van a légúti megbetegedésekre, mint például a megfázás, allergia vagy asztma következtében kialakuló köhögésre és orrdugulásra, valamint a hörghurut és COPD tüneteire is. Sőt, – az elsősorban kisgyermekkorban jellemző – kruppos köhögési rohamok enyhítésére is kiválóan alkalmazható a gépi inhalálás.

A kialakult tünetektől, vagy az orvosi javaslattól függően, az elporlasztott folyadék lehet Salvus víz, hurutoldó vagy hörgőtágító, de a legegyszerűbb esetben sima fiziológiás sóoldat is megfelel.
 

Salvus víz betöltése egy kompresszoros inhalátorba - jopatikus.hu

Mi is pontosan az inhaláció?

Az inhaláció, különféle porlasztott folyadékok, gőzök, gázok vagy porok, gyógyászati és/vagy egészségmegőrzési céllal történő belélegzését jelenti. Az inhalátor készülék segítségével, a tünetek enyhítésére vagy megszüntetésére, a betöltött folyadékot elporlasztjuk, és a szájmaszkon vagy csutorán keresztül juttatjuk a légutakba. Csecsemők és kisgyermekek, illetve magatehetetlen (együttműködésre nem képes) betegek esetén, egyértelműen a szájmaszk használata az ajánlott, más esetekben (nagyobb gyermekek, felnőttek...) a csutora használata a megfelelőbb, mivel azzal több hatóanyag juttatható be a szervezetbe. Az inhalálás egyik nagy előnye, hogy célzottan, kimondottan a problémás területre jut el a gyógyszer, így kíméljük emésztő és kiválasztó szerveinket. (Szemben pl egy tabletta formájában bevitt gyógyszerrel, ami a gyomorban és belekben felszívódik, eljut a májba…) Szintén a közvetlen célzás eredményeként, a bevitt gyógyszerek mennyisége kevesebb lehet.


Miért jó inhalátort használni?

  • Az inhaláció nem terheli meg emésztő- és kiválasztó szerveinket
  • Egészen pici babáktól, a legidősebb felhasználókig bárkinél alkalmazható
  • A beteg aktív részvétele nélkül is működik az inhalálás (alvó személy kezelése is lehetséges)
  • Célzott kezelést biztosít, ezáltal hatékonyabb és a gyógyszer adag is alacsonyabb lehet
  • Az időben elkezdett inhalációs terápia segítségével akár az antibiotikumok használata is elkerülhető (Ezt minden alkalommal a kezelőorvos dönti el.)

 

Inhalátor raktárról, azonnal - jopatikus.hu

Milyen inhalátort érdemes választani?

Működési elvük szerint három csoportba sorolhatjuk az inhalátorokat

Kompresszoros inhalátor: Nevezhetjük talán „a klasszikus” inhalátor típusnak is. A készülékben található kompresszor állítja elő a sűrített levegő, ezzel a sűrített levegővel keveredik a készülék tartályába töltött folyadék (Salvus víz, fiziológiás sóoldat, gyógyszeres oldat) amit az inhalátorhoz – egy levegő csővel – kapcsolt csutorán (pipán) vagy maszkon át, inhalátum (permet) formájában lélegezzük be. Előnye, hogy a különböző porlasztóknak hála, egy inhalátorral többféle szemcseméret állítható elő, illetve bármilyen inhalálásra alkalmas folyadékot, gyógyszert... bejuttathatunk vele a szervezetbe. Hátránya, hogy kizárólag hálózati áramról üzemeltethető (helyhez között) és működése közben hangos (55-65 dB). 

Ultrahangos inhalátor: Fő alkatrésze egy piezoelektromos elven működő – rezgő – alkatrész. Ezt az  elemet gerjesztve, a készülék ultrahangos vibrációt (rezgést) hoz létre. Ez a rezgés a víztartályon át eljut a belélegzésre szánt oldatig, amit a csutorán vagy maszkon át, lélegezhet be a kezelt személy. Az ultrahangos inhalátorok nagy előnye, hogy méretük többnyire kicsi és működésük rendkívül kis energiaigényű (akár elemről is használhatjuk). E két jellemzője teszi lehetővé, hogy bárhol, bármikor alkalmazhassuk, hálózati áramforrás nélkül is. Szintén az ultrahangos inhalátorok mellet szól halk működésük, és döntött formában (akár fekvő/alvó beteg esetén is) történő használhatóságuk, ami pici babák és kisgyermekek kezelését teszi egyszerűbbé.

Az ultrahangos kézi inhalátor dönthető - jopatikus.hu

Membrános inhalátor: Egy mikroszkopikus méretű, apró lyukakkal ellátott vékony membránon át nyomja a belélegzésre szánt oldatot, folyadékot. Az apró lyukakon átpréselt folyadék permetté alakul, amit az ultrahangos és kompresszoros készülékek esetében leírt módon lélegezhet be a kezelt személy.

Felhívjuk figyelmét, hogy gyógyszeres inhalálást kizárólag orvosi javaslatra, a kezelőorvossal megbeszéltek szerint végezzen! A Salvus vízzel vagy fiziológiás sóoldattal történő inhalálás viszont akár naponta több alkalommal is ajánlott.

- jópatikus -

 

További cikkek inhalátor témában:

Salvus vizes inhalálás – Miben segít?

Inhalátor megelőzésre és tüneti kezelésre is

Ultrahangos inhalátor – Zsebben a segítség

3 tuti tipp a megfelelő inhalátor kiválasztásához

Ultrahangos inhalátor – Ezért szeretjük!

blog comments powered by Disqus

Keresés