Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Inhalátor alkalmazása légúti panaszok esetén

Inhalátor alkalmazása légúti panaszok esetén

Az enyhébb lefolyású, felső- és alsó légúti betegségek otthoni körülmények között történő kezelésére kiváló megoldás lehet a gépi inhaláció. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelően kiválasztott inhalátor.

Ismét elérkezett a szeptember és vele együtt az óvodai és iskolai csoportosulás. Kiskorú csemetéink ilyen mértékű közelsége, a zárt terekben folytatott közös játék és tanulás szinte előre borítékolja az őszi hónapokra sokkal jellemzőbb légúti megbetegedések kialakulását. Az alsó és felső légúti megbetegedések, köhögések, hörghurut, arcüreg- és gégegyulladás, sőt akár a kruppos tünetek vagy asztma esetén is sokat javíthat a beteg állapotán az inhaláció.

Mi is pontosan az inhaláció?

Gyógyászati szempontból az inhaláció különféle porlasztott folyadékok és porok, gőzök, gázok belélegzését jelenti. Az inhalátor készülékek segítségével, a tünetek enyhítésére vagy megszüntetésére betöltött szereket célzottan és eredményesen tudjuk inhalátorral eljuttatni a légutakba és a tüdőbe. A hatékony „célzásnak” köszönhetően, a szervezetbe bevitt gyógyszerekből kisebb dózisra van szükség és hatásukat anélkül tudják kifejteni, hogy terhelést jelentenének a páciens gyomor- és bélrendszerére.

Az inhalációs eszközöket három alcsoportra bonthatjuk

Miért jó a gépi inhaláció?

Az első és – gyermekgyógyászati szempontból – talán legfontosabb előnye, hogy alkalmazásához nincs szükség a kezelt személy együttműködésére, így akár csecsemők és magatehetetlen páciensek kezelésére is kiválóan megfelel. Inhalátor segítségével bármely inhalálható gyógyszer bevitele megoldható, és természetesen fiziológiás sóoldat, Salvus víz, stb is belélegezhető. Az inhalátor készülékeket a gyermekgyógyászatban elsősorban a hörgőrendszerben lerakódó váladék eltávolítására használják. Fő típusai a kompresszoros és ultrahangos inhalátorok.

A nagy kérdés: kompresszoros vagy ultrahangos?

A kompresszoros inhalátorok eredményesen alkalmazhatók felső légúti panaszok kezelésében. Ezzel szemben az ultrahangos inhalátorok technológiai fejlődése már lehetővé teszi, hogy a készülékek 1 millimikron vagy akár annál is kisebb részecskéjű porlasztott folyadékot állítsanak elő, és ezzel a tüdő és hörgő megbetegedések során is eredményesen használhatók.

A kompresszoros inhalátorok sűrített levegő segítségével porlasztják aeroszollá a betöltött folyadékot, és az így képződő párafelhőt lélegzi be a kezelt személy. Legnagyobb hátrányaként a magasabb zajszinten történ működést és a hosszabb kezelési időt (kb 15-20 perc/kezelés) említhetjük.

Az ultrahangos inhalátorok nagyfrekvenciás rezgésekkel állítják elő a belélegezhető inhalátumot, és egy ventilátor fújja ki azt a beteg számára. Az ultrahangos készülékek jóval csendesebbek, mint kompresszoros társaik, és akkumulátorral is működtethetők. E két tulajdonságuk lehetővé teszi, hogy akár utazások alkalmával is alkalmazhassuk őket.

Maszk vagy csutora használata célszerűbb?

Pici babák vagy együttműködésre képtelen személyek esetén egyértelműen a maszkos inhaláció a célravezető, ugyanakkor 3-4 éves kor felett ajánlott a csutora használata, hiszen a legtöbb hatóanyagot ilyen módon tudjuk megfelelő koncentrációban a kezelt szervezetébe juttatni.

 

-  jopatikus  -

Tartalomhoz tartozó címkék: légúti panaszok - inhalátor
blog comments powered by Disqus

Keresés