Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyors fogyás? Érdemes inkább az orvosra hallgatni!

Gyors fogyás? Érdemes inkább az orvosra hallgatni!

Hamarosan itt a tavasz. Az év elején sokan megfogadják, idén jó formába hozzák testüket és egy gyors fogyókúrával eltüntetik a téli hónapokban felszedett kilókat. Gyorsan fogyni azonban nem is olyan egyszerű. Amellett, hogy lemondásokkal vagy akár életmódváltással is jár, ha helytelenül csináljuk, komoly egészségügyi kockázatokat is rejt.

Fogyás gyorsan - az újévi fogadalmak elmaradhatatlan része

Bizony, az egyik leggyakrabban elhangzó újévi fogadalom a fogyásra, a fogyókúrára vonatkozik. Ez szinte természetes, melyikünk ne szeretné megújult, vonzó(bb) külsővel kezdeni az új esztendőt. Érdemes ilyenkor is a józan eszünkre hallgatni, és nem felülni a netes csodamódszereknek és celebek által folytatott (?) divat diétáknak. Ezek amellett, hogy gyakran eredménytelen próbálkozásokhoz vezetnek, gyakran egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ha pedig segítségre van szükségünk a helyes fogyókúra megválasztáshoz, forduljunk szakemberhez! Egy tapasztalt dietetikus vagy szakorvos véleményére hallgatva biztosak lehetünk benne, hogy csak a plusz kilók mennek a süllyesztőbe és nem az egészségünk.

 

A gyors fogyókúra 7+1 leggyakoribb hibája

 

szénhidrát = elhízás

Sokan gondolják és terjesztik azt az álláspontot, miszerint a szénhidrát bevitele egyet jelent az elhízással, és azt teljes mértékben ki kell szorítanunk étrendünkből, ha egészségesen szeretnénk élni, és főleg akkor, ha gyorsan szeretnénk lefogyni. A helyzet ugyanakkor az, hogy nincs olyan tápanyag forrás, amit büntetlenül és következmények nélkül teljesen elhagyhatnánk. A szénhidrátok éppolyan fontos szerepet játszanak testünk normál működésében, mint a fehérjék vagy akár a zsírok. Igen a zsírok, melyek közreműködnek a normál idegrendszeri működésben, a hormontermelésben és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. A fehérjék izmaink építésére és szinten tartására szolgálnak, a szénhidrátok pedig a működéshez szükséges energiát szolgáltatják. Egy szó mint száz, igenis szükségünk van a szénhidrátokra is!

 

Ami diétás az egészséges is

Vizsgálatok igazolják, hogy az egészségesnek hitt/mondott ételekből, akaratlanul is többet fogyasztunk. Úgy hisszük, abból nem lehet baj, ha egy diétás – vagy diétásnak mondott – ételből többet fogyasztunk el. Sőt, talán még jót is teszünk vele… Pedig ez nem igaz. Szervezetünknek nem elegendő, ha „jól kitömjük” valamilyen minden-mentes táplálékkal, szükségünk van a vegyes étrend szerinti, KIEGYENSÚLYOZOTT táplálkozásra. Természetesen diéta alatt fokozottan oda kell figyelni az arányokra, az étkezések között eltelt „szünetekre”… de az alapelv ilyenkor sem változik.

 

Vegyestáplálkozás - jopatikus

 

Ami minden-mentes az egyben diétás is

Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei gyakran vásárolják azokat a termékeket, melyeken ott virítanak a laktózmentes, tojásmentes, szójamentes, gluténmentes…. jelzők, hiszen – tartják ők – ami mentes, az egészséges is… Na és ami egészséges, az diétás is. Valójában a valami mentes ételeket és italokat azok számára fejlesztették ki, akik allergia vagy más – valós – egészségügyi okból nem fogyaszthatnak valamilyen összetevőt. Számukra elengedhetetlen és megkerülhetetlen, hogy ilyen ételekkel éljenek. Viszont annak, aki indokolatlanul tér át a minden-mentes életmódra, idővel akár hiánybetegségek kialakulásával is számolnia kell. Arról nem is beszélve, hogy ettől még nem teljesül a hőn áhított gyors fogyás.

 

Csak a külsőségek miatt diétázunk

A bevezetőben említett újévi fogadalmak elsősorban a külsőnk megváltoztatását célozzák, és csak igen ritkán gondolunk a diéta egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. Pedig az ideális testsúly elérésé – és megtartása – sokat javíthat egészségi állapotunkon is. Csökkenti a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. De itt említhetjük meg a normál testsúly, nyugodt és pihentető alvásra gyakorolt hatásait is. (Csak érdekességként: Ha jobban alszunk, és szervezetünknek van lehetősége a pihentető alvás biztosította regenerációra, a diéta is hatékonyabban működik.)

Csodadiéták

Ezzel elérkeztünk az egyik „kedvencünkhöz”, az interneten, celeb-magazinokban… terjesztett divat-diétákhoz. Az eljárások listája végtelen, ezekre itt nem is áldoznánk a szót. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy sokszor azért vallunk kudarcot a fogyókúrával, mert ezekre a csoda módszerekre hallgatunk. Időt, pénzt és egészséget nem kímélve követjük a fals információkat tartalmazó utasításokat, ami persze eredményre nem vezet. Többet szeretne tudni: A divat diéták veszélyeiről itt olvashat!

 

+1 celebek diétája

Erre muszáj egy alfejezetet áldoznunk, hiszen a véleményformáló celebek, a filmvászonról leköszönő hírességek – vagy a nekik tulajdonított – diétás tanácsai, sajnos gyakrabban találnak követőkre, mint a szakemberek hozzáértő véleménye, holott egy szakorvos vagy dietetikus jobban ismeri testünk működését, mint bármelyik hollywoodi híresség.

 

A mérlegnek hiszünk, nem a centiknek

A helyes fogyókúra során a test zsírszöveteiből fogyunk, nem pedig izomból. Sajnos a koplalós, tápanyag-megvonós fogyókúrák hamarabb koptatják el izmainkat. Az eredmény itt is súlycsökkenés lesz, és a mérleg mutatója láttán akár elégedettek is lehetnénk. Ez hiba! Izmaink leépülése a szervezetünk legyengüléséhez, test-tartási problémákhoz… vezethetnek. Éppen ezért, mérleg helyett a centiméternek higgyünk! Folyamatos mérésekkel könnyedén kontrollálhatjuk fogyókúránkat.

Elhízás kismama „korban”

Az anyaság és a gyermekáldás egy csodálatos dolog. Előfordul, hogy a terhesség alatt „felszalad” némi súlyfölösleg. Átlagos testsúlyú kismamák esetében a 9-12 kg gyarapodás teljesen elfogadható, míg a kimondottan sovány hölgyek esetén ennél akár több is belefér. Ugyanakkor a terhességet megelőzően túlsúlyos vagy elhízott kismamáknál a minél kevesebb súlygyarapodás ajánlott. Természetesen ilyenkor is érdemes odafigyelnünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, na és persze a fogyókúra szülés után sem lehetetlen…

- jopatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés