Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A gyors fogyás lehetséges mellékhatásai

A gyors fogyás lehetséges mellékhatásai

A nyári hónapok közeledtével, egyre többen fogadjuk meg: Lefogyunk, amilyen gyorsan csak lehet! Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a túl gyors fogyás nem csak esztétikai, de egészségügyi oldalról is veszélyes - de minimum káros - lehet.

Diétázni (is) csak ésszel szabad

Esztétikai problémák

Több alkalommal írtunk már eszement diéta hóbortokról, a jojó effektusról, vagy a divat-diéták veszélyeiről. Ezeket most lépjük is át, és beszéljünk arról, mi történik szervezetünkkel, amikor fogadalmunknak megfelelően, sikerül egy gyors fogyókúrával leadnunk az utálatos kilókat. Első és talán legszembetűnőbb probléma lehet a gyors fogyást nem követő, megnyúlt és lógó bőr látványa. Egy jól átgondolt ütemtervet követő, több hónapos diéta alatt (ami akár egy életmódváltás kezdete is lehet) a bőr követni tudja a testalkat változásait. Ha lassan (tudom, rosszul hangzik ez így, szóval mondjuk inkább így: fokozatosan) fogyunk, elkerülhető a szituáció, amikor szépen leadtunk 10-15-20 kilót, a ruhatárunkat is két számmal kisebbre cseréltük, de egy intim pillanatban, vagy nyáron a strandon, nem merünk levetkőzni, mert a lógó bőrünk elrontja az összhatást. A jó hír az, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt (inkább hosszabb), megfelelő módszerek segítségével (hideg-meleg váltó zuhany, sport, bőrfeszesítő készítmények…) a megnyúlt bőrszövet is visszahúzódhat. De miért kockáztassunk, és (a keservesen megszenvedett fogyókúra után) miért okozzunk magunknak újabb szenvedéses időszakot?

Mentális problémák

Gyors fogyókúra után, szervezetünkből kiürül számos olyan ásványi anyag, vitamin… ami a normál testi és lelki működéshez szükséges. Hogy konkrét példát is hozzunk, ilyen lehet a magnézium, aminek hiánya azon túl, hogy komoly izomgörcsöket okozhat, a kiegyensúlyozott és nyugodt lelki állapotunkért (vagy inkább annak hiányáért) is felelős lehet. Egy csinosra fogyott, de hisztérikus ember, legalább olyan nehezen teremt kapcsolatot embertársaival, mint egy túlsúlyos és emiatt szorongó, visszahúzódó társa.

Testi tünetek és hiánybetegségek

Erre a tünetegyüttesre, mint az esztétikai és a mentális problémák keverékekére is tekinthetünk. Gyors fogyókúra után szervezetünk nyúzott, megviselt, fáradékony és levert lesz. Mindezek külsőségekben és közérzetünkben is tapasztalhatók lesznek. Az „úgy nézel ki, mint akin átment az úthenger” érzés gyakran társulhat depresszióval, legyengült immunrendszerrel is, és ilyenkor a legkönnyebb „összeszedni” olyan betegségeket, amiknek más esetben könnyedén mutatna hátra arcot szervezetünk.

 

Hatékony fogyókúra Premium Diet Regular-ral - jopatikus.hu

 

Ha diétára adjuk a fejünk, minden alkalommal a fokozatosságon és mértékletességen legyen a hangsúly! Viszonylag gyorsan, és következmények nélkül le lehet adni pár kilót, hogy az „esküvői fotón ne úgy nézzünk ki, mint egy csipkés hűtőszekrény”. De ha a túlsúly több, mint „pár kiló”, akkor jó, ha időben elkezdjük a változtatásokat, és kis lépésenként, mindig önmagunkhoz viszonyítva haladunk a cél felé. Egy egészséges diéta során, heti 0,8 -1,5 kilónál nem adunk le többet. Azon túl, hogy a leadott kilókat számoljuk, biztosítsuk szervezetünknek a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat…, igy lehet eredményes, és káros utóhatásoktól mentes a fogyókúránk.

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés