Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogyókúra utáni bőrfeszesítés

Fogyókúra utáni bőrfeszesítés

Diéta után, gyakori problémát jelent a hirtelen fogyás eredményeként hátra maradt, lógó, megnyúlt bőr. Bizony a (túl) gyors fogyás mellékhatásai között, a súlycsökkenésünk ütemét követni képtelen kültakarónk is okozhat még kellemetlenségeket. Mit tehetünk ellene?

Gyors fogyás helyett tartós fogyás

Ha még a diéta elején vagyunk, erősen javallott annak ütemét úgy szabályozni, hogy 0,8-1,5 kilogrammnál többet ne adjunk le hetente. Igen, vannak ettől sokkal gyorsabb súlycsökkenéssel kecsegtető lehetőségek. Pont ez a baj. A heti 0,8-1,5 kilogramm súlycsökkenés még azon a határon mozog, amit szervezetünk képes megfelelően tolerálni, és ezt az ütemet bőrünk is le tudja követni.

Késő, már túl vagyok a fogyókúrán

Akkor sincs minden veszve, ha csak a diéta végén jut eszünkbe, hogy a gyors fogyásnak ára van. A „kényelmes” és gyors megoldás az lehet, ha plasztikai sebészhez fordulunk, és egy (két, három…) műtéti beavatkozás után, ismét úgy feszül majd bőrünk, mint Nap érlelte barackon a hamvas héja. De ne rohanjunk rögtön a kés alá, vannak más, kevésbé költséges és fájdalmas lehetőségeink is.

Előbb lássuk az okokat, mitől ereszkedik meg a bőr?

Ahogy testtömegünk gyarapszik, úgy követi azt a felület nagysága is… bőrünk tágulni tud, amíg csak kell. Nagyobb lett a testfelület, nagyobb lett a kültakarónk is. Ezen nincs mit magyarázni. A növekedés (vagy nevezzük hízásnak?) üteme általában egy elhúzódó, lassú folyamat, viszont a gyors fogyás… na az más kérdés. A bőrszövetek nem tudják lekövetni a gyors változásokat, így marad a lógó, rugalmatlan, petyhüdt bőr. A jó hír, hogy ez előbb utóbb magától is javulni tud, bár a javulás mértékét nagyban befolyásolja életkorunk, egészségi állapotunk, folyadék (víz) fogyasztási szokásaink.

És íme a tippek, diéta utáni bőrregenerációhoz

Visszafogott, észszerűen ütemezett diéta legyen a cél, ne a gyors fogyásra, hanem a tartós, megtartható eredményekre törekedjünk (lásd fent).

Diéta alatt és után is fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet, ami minimum 2-2,5 liter/nap/fő, de ha a diéta mellett, valamilyen aktív sport tevékenység is a fogyókúránk része (javallott) akkor ez a mennyiség akár 3-4 liter is lehet. Mellékesen jegyezzük meg, hogy az aktív életmód, a rendszeres sport már önmagában is segít megőrizni bőrünk feszességét.

Figyeljünk a helyes táplálkozásra! (Na, köszönjük szépen, most diétáztunk…) Helyes táplálkozás alatt, a vegyes étrendnek megfelelő, mértékletes, és egészséges alapanyagokból készülő élelmiszerek fogyasztását értjük. Amellett, hogy a fogyókúra során elért súlycsökkenés megtartásához, bizonyos mértékű életmódváltásra (ez lehet akár csak a táplálékok helyes megválasztása) lesz szükség, a jól kiválasztott élelmiszerek bőrünk regenerálódásában is komoly szerepet vállalhatnak. Hogyan? Bőrünk feszességéért elsősorban a kollagén és elasztin a felelős. A hús- és tejtartalmú ételek (fehérjetartalmú ételek) fogyasztásával segítjük szervezetünk kollagén és elasztin előállítását.

 

Külső és belső támogatással gyorsíthatjuk a folyamatokat

A tudomány ezúttal sem hagy cserben bennünket, mert amellett, hogy a fent említett fehérjetartalmú ételeket, illetve C-vitamin és cink tartalmú tápanyag és vitaminforrásokat (szintén segítik a kollagén termelődést) viszünk be szervezetünkbe, használhatunk hyaluron és kollagén tartalmú bőrfeszesítő készítményeket is. Sőt, belső támogatásként fogyaszthatunk kollagén tartalmú étrendkiegészítő termékeket is.

Ezek mellett sokat segíthet, ha testmozgás gyanánt, heti 2-3 alkalommal súlyzós edzéseket iktatunk be, ami nem „csak” bőrfeszesítő törekvéseinkhez járul hozzá, de izmaink megtartásával és erősítésével jobb formába is kerülhetünk.

Végezetül pedig kerüljük az olyan tisztálkodó szereket melyek kiszáríthatják a bőrünket, így a pipereszappanok, tusfürdők közül is olyat válasszunk, amik nem csak tisztítják, de hidratálják is a bőrt.

A fentiek betartásával, és némi türelemmel (anélkül sajnos nem megy), az ideális testsúly után, visszakaphatjuk a szép és feszes bőrünket is.

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

blog comments powered by Disqus

Keresés