Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogyókúra történelem I. - William Banting

Fogyókúra történelem I. - William Banting Évszázadok óta próbálunk alakítani ilyen-olyan fogyókúrás (?) módszerekkel testalkatunkon, természetesen mindig szem előtt tartva az éppen aktuális ideált. Nyilván nem mondunk senkinek sem újat, amikor arról beszélünk, hogy bizony volt kor, amikor a „nagy test - nagy élvezet” elv uralkodott, és a kövérség egyet jelentett a jóléttel, és a néha már a szabad mozgást is korlátozó elhízás nem ciki volt, mint inkább a dicsőség. Szerencsére ez a szemlélet mára már a múlté, és a hordszékben tespedő kövér urak helyét átvették az akár fogyókúra árán is, formában maradó emberek.

Diétás csirke vs kövér disznó

Egy bizonyos William Banting nevű angol úriember, 1863-ban harangozta be diéta programját, aminek lényege az volt, hogy a fogyni vágyók a továbbiakban nem ehettek sertéshúst és burgonyát, annál inkább szárnyasokból, halakból készült ételeket. Az ötlet - mint azt azóta tudjuk - nem ördögtől való, hiszen a Dr Nicolai Worm által átdolgozott táplálkozási piramis is ebbe az irányba tereli az egészséges életre vágyó diétázót. Visszatérve William Banting rendkívül népszerű fogyókúra programjához, tisztán látszik, hogy már bő százötven évvel ezelőtt is volt igény a fittebb és egészségesebb életre, programja szinte egy csapásra terjedt el hazájában és a tengerentúlon is.

A fent nevezett William Banting saját magán fejlesztette ki fogyókúrás módszerét. A komoly súlyfölösleggel küzdő, hajdan temetkezési vállalkozóként ténykedő úriember, naplót vezetett életmódváltásának kálváriájáról. Elbeszélése szerint közel tizenkilenc kilónyi plusztól szabadította meg testét, alig egyetlen esztendő alatt. Fogyókúra módszerének lényege, hogy elhagyta étrendjéből a tejet, burgonyát, kenyeret, vajat, a cukrot és a sört. Helyettük viszont bőven fogyasztott szinte mindenféle húsfélét, kivéve a sertéshúsból készült ételeket, ezek szintén a tiltólistájára kerültek. Sikeres fogyókúra programjának összegzését 1863-ban adta közre, a „Nyilvános levél a testességről” című kiadványában, ami olyan hírtelen népszerűségre tett szert, hogy Banting neve hamarosan a fogyókúra szinonimájaként került be a köztudatba.

Fogyókúrás módszerek jönnek és mennek…

…de a lényeg azóta sem változott. Az angol úttörő hírtelen jött sikere a diéta program használhatóságának tudható be. Hiszen a módszer működött. És a fogyókúrába kezdők céljai változatlanok, nem úgy a módszerek! A diéta programok, fogyókúra trendek sokasága árasztja el ma is az internetet, és olyan vélt vagy valós eljárások hirdetik sikerességüket, mint a tojás diéta, káposztaleves diéta, 10 napos villám fogyókúra, a helyi zsírégetés 1 hét alatt, stb, stb. A módszerek között vannak tudományosan megalapozott, minőségi eljárások, melyek valóban meghozzák a várt sikereket, de sajnos vannak olyanok is, melyek inkább vezetnek hiánybetegségek kialakulásához vagy akár súlyos  izomleépüléshez. De ez legyen egy másik bejegyzés témája…

- jópatikus -

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés