Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Amit tudni akart(ál) a fogszuvasodásról, de sosem merte(d) megkérdezni

Amit tudni akart(ál) a fogszuvasodásról, de sosem merte(d) megkérdezni Még szép. Ki mer bármit is kérdezni a fogorvosi székben ülve? Egyáltalán ki mer megnyikkanni a fogorvosnál? Mondjuk az, akinek nincs oka a pánikra, mert fogai épek és egészségesek.

Fogszuvasodáshoz vezető okok

Ha a fogszuvasodás okait keressük, támpontként szolgálhat a tény, hogy elsősorban a fogak két pontján, azok tetején (ez főleg az őrlőfogakra jellemző) és a fogközökben (ahol fogaink szorosan összeérnek) alakulnak ki szuvas (vagy ha úgy tetszik lyukas) területek. Miért? Mert az őrlőfogak rágófelületén található barázdákban, és a fogközökben a baktériumok könnyebben megtapadnak. (Többek között, ezért is alkalmazzák a gyermekkori barázdazárást, ami egyfajta védelmet biztosíthat a tejfogak után kibújó maradó fogaknak a szuvasodással szemben.)

Tehát a baktériumok megtelepednek az apró barázdákban, résekben, fogközökben és várnak… Mire? Arra, hogy emészthető táplálékhoz jussanak. Amikor aztán az elfogyasztott ételeinkből, az említett résekben visszamaradt – cukor tartalmú – táplálékhoz jutnak, azokat lebontva, melléktermékként savakat állítanak elő. Az így keletkező savak elég erősek lehetnek ahhoz, hogy bontani kezdjék a fogzománcot, majd annak felületén szabadszemmel nem látható, apró lyukakat hozzanak létre. Innen már megy minden magától. A fogzománc bomlani kezd, és átszakad a természetes védvonal. A savak bejutnak a fogzománc alá, és belülről kezdik bontani a fogat. (A fogzománc bomlása után, fogaink elvesztik képességüket arra, hogy kalcium- és foszfátstruktúráit a nyál segítségével, természetes módon megerősítsék.)

Előzze meg a fogszuvasodást!

A rossz hír az, hogy a kezeletlenül hagyott fogszuvasodás komoly problémákat okozhat, és abban is biztosak lehetünk, hogy „magától nem fog meggyógyulni”, sőt, idővel egyre rosszabb lesz a helyzet. Ha tehát már kialakult a probléma, akkor mielőbb forduljunk szakemberhez és bízzuk magunkat egy jó fogorvosra, aki helyrehozhatja, megállíthatja a problémát. De ha van rossz hír, kell lennie jónak is, ami nem más, minthogy helyes szájápolási szokások kialakításával a fogszuvasodás eredményesen megelőzhető. Ilyenkor szokott jönni a legyintő mozdulat, és a „Persze, persze. Napi háromszori fogmosás. És ha ez nem elég?” Fogmosásból biztosan elég, az már más kérdés, hogy mivel és hogyan történik. Fogorvosok ajánlása szerint a minimum naponta kétszer, de ha tehetjük, akár minden étkezés után mossunk fogat. A makacs, fogközeinkbe szoruló szennyeződések eltávolításához használjunk fogselymet, fogköztisztítót, és plusz védelemként lefekvés előtt öblögethetünk szájvízzel, ami segít az éjszakai baktériumképződés visszaszorításában.

Ami a fogkefét illeti

Mint azt már többször is írtuk, egybehangzó fogorvosi vélemények, és tudományos vizsgálatok igazolják: elektromos fogkefe használatával sokkal hatékonyabb fogtisztítást végezhetünk, mint egy manuális eszközzel. Ez elég egyértelmű, minél nagyobb a másodpercenként mérhető rezgésszám, annál hatékonyabb a tisztítás.  Az elektromos fogkefék fejlődéstörténete is ezt igazolja, hiszen mióta 1959-ben bemutatták a Squibb Pharmaceutical által gyártott első elektromos fogkefét, az ilyen-olyan extra (főleg kényelmi) funkciók mellett, a gyártók elsősorban a rezgésszám növelésére helyezték a hangsúlyt. Így fejlődtek ki egymás után az elektromos, szónikus és ultrahangos fogkefék. A témáról bővebben a Melyik a legjobb elektromos fogkefe c. írásunkban olvashat. Fogkrém fronton egy kicsivel összetetteb a helyzet. Ha kiválasztottuk a nekünk leginkább megfelelő típust, a maximális eredmény érdekében „illik” ahhoz megfelelő fogkrémet használni. Például egy szónikus fogkefe csak a hozzá kapható speciális fogkrémmel teljesíti majd az elvártakat, és ugyanezt mondhatjuk el egy ultrahangos fogkeféről is. Ezen sincs sok magyarázni való, a dízel autóba sem tankolhatunk benzint, vagy kedvenc kutyusunknak sem vásárolunk macskaeledelt, még ha annak kedvezőbb is az aktuális ára. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki ultrahangos fogkefét vásárol, annak egyféle fogkrémmel kell beérnie. A legmodernebb elektromos fogkefékhez is megtalálhatja mindenki a neki leginkább megfelelő ízt és típust is. Erről bővebben a Legjobb fogkrém – ami igazán ínyünkre való c. korábbi bejegyzésünkben olvashat.

Összegezve: bármilyen fogkefét vagy fogkrémet használunk, a rendszeres fogtisztítás, és az alapvető szájhigiénia betartása mellett, jóval nagyobb eséllyel őrizhetjük meg egészséges mosolyunkat. Ha pedig már megtörtént a baj, ne halogassuk és ne keressünk kifogást! Mielőbb forduljunk szakemberhez a komolyabb probléma kialakulása előtt!

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés