Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogmosás, de hányszor? – Szükséges-e a napi kétszeri fogtisztítás?

Fogmosás, de hányszor? – Szükséges-e a napi kétszeri fogtisztítás? Egyre többször hallunk olyan felvetéseket, miszerint a tej- és maradó fogak állapotának romlása, a fogkő vagy fogszuvasodás kialakulása elsősorban genetikai hajlamtól, nem pedig a fogápolás gyakoriságától függ. 

Mivel a száj- és fogápolást az alapvető higiénia részének tekintjük, eleve megkérdőjelezzük a fenti elgondolást. Arról, hogy milyen a jó fogkefe, vagy miért támogatjuk inkább az elektromos- és főleg az ultrahangos fogkefe használatát, most nem zengünk litániát. Viszont, hogy igazoljuk nézeteinket, alább bemutatjuk, mitől is alakulnak ki a fogproblémák, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Fogszuvasodás, polgári nevén Caries Dentium

A régen „fogyszú” néven is emlegetett jelenség mechanizmusa a következő: a szájüregben savas közeg alakul ki, aminek oka lehet a fogközökben maradt ételmaradék bomlása, vagy maga az elfogyasztott étel savas jellege. Az így létrejött savas környezetben a fogzománcban található ásványi anyagok lebomlanak, a zománc meggyengül, és elindul a folyamat. Itt máris könnyedén belátható, hogy a savas közeg kialakulásáért felelős ételmaradékokat egyszerűen eltávolíthatjuk egy alapos fogmosással. Volt probléma, nincs probléma.

Az édesség, mint főellenség – fogmosás minden nassolás után?

Röviden: igen. A fogzománc elgyengülése és sérülékenysége minden édességfogyasztás után fokozottan fennáll. A cukrok bomlása a fent leírt savas közeg kialakulásához vezet. Ha pedig ezt a cukrot eleve (szén)savas italokkal visszük be, a hatás fokozottan kialakul. (Mindenki hallott már a legismertebb szénsavas üdítőbe áztatott tejfogról…) Ne hagyja, hogy fogai sokáig lubickoljanak a savas közegben! A megfelelő ph érték visszaállítása szájvízzel, fogmosással egyszerűen elérhető, de ha nincs kéznél fogkefe és fogkrém, akár a szájüreg vízzel történő kiöblítése is javíthat a helyzeten.

Éjszaka jönnek a fognyűvő manók?

Nem kizárólag, de akkor is. Éppen ezért, lefekvés előtt – és esti fogmosás után – ne igyon szénsavas italokat, gyümölcslevet, illetve sima vízen kívül semmi mást. Így az alvási időszakban, amikor nem történik bomlási folyamat a szájüregben, fogzománca regenerálódni tud. Ez persze nem segít a már meglévő szuvas fogakon, de a még épp társaikon igen.

Ultrahangos fogkefe ajánlat - Carbon szett

Összegezve a napi két- de akár háromszori fogmosással igenis megelőzheti – ha vissza nem is fordíthatja – a fogszuvasodást. Arról nem is beszélve, hogy akár pillecukorból vannak a fogai, akár olyan rágókával bír, amivel még a vasszöget is… a reggeli szájszag ellen semmi más nem segít jobban, mint egy alapos fogmosás.

 

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés