Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogmosás de hogyan?

Fogmosás de hogyan? A fogmosás technikája vagy a használt eszköz a meghatározó? Fogselymet vagy fogköztisztítót használjunk? Étkezés után azonnal mossunk fogat? A minőségi fogápolással összefüggő kérdésekre kerestük a válaszokat.

Hagyományos vagy elektromos fogkefe?

A sörte keménysége is számít

A megfelelő fogkefe kiválasztásánál elsődleges szempontként a fogkefe vagy fogkefefej okozta fizikai hatásokat kell megvizsgálnunk. Tehát fogkefe, vagy fogkefefej… innen is láthatjuk, hogy ebből a szempontból mindegy, hogy kézi működtetésű, vagy elektromos fogkefe a „célszerszám”. A fizikai hatások alatt a fogtisztítás során, a fogkefe sörték fogfelszínre és fogínyre gyakorolt hatásait értjük. Röviden: A lepedék és ételmaradékok eltávolítása közben, mennyire viseli meg fogainkat a sikáló, dörzsölő tisztítás? Mivel a kemény (hard) sörték tartós használatával, komoly károkat idézhetünk elő, például a fogíny visszahúzódás, vagy akár a fognyakak „elfűrészelése”, hagyományos fogkefék és elektromos fogkefék esetén is, érdemes közepes (medium) vagy puha (easy) jelölésű fogkefét vásárolnunk. Ha szónikus vagy ultrahangos működésű fogkefét használunk, ezek a szempontok nem mérvadók.

 

Elektromos fogkefék - jopatikus.hu

 

Speciális esetek – fogszabályozó, híd és társai

Manuális fogkefével nehezen és csak igen körültekintő módon végezhetjük el a napi háromszori fogtisztítást, és még ebben az esetben is ott lebeg a fogszabályozó megsértésének lehetősége. Legyünk nagyon körültekintők és használjunk kimondottan erre a célra szánt fogkefét és fogkefefejet!

Fogselyem vagy fogköztisztító?

A fogkefék sörtéi, legyen szó elektromos fogkefékről vagy manuális társaikról, semmi esetre sem tudnak benyúlni a fogak közé. Ahhoz, hogy az ide szoruló ételmaradékokat eltávolíthassuk, újabb speciális segédeszközökre lesz szükségünk: fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe. Nagyobb rések esetén a fogköztisztító kefe lehet a jó választás, de szorosan illeszkedő, esetleg torlódó fogak esetén kerüljük az eszköz „beerőltetését”! Ilyenkor válasszuk inkább a fogselyem használatát. Bármelyik eszköz mellett döntünk, használatuk önmagában nem jelent megfelelő tisztítást, így a nagyobb szennyeződések eltávolítása után, használjunk fogkefét és fogkrémet is!

Fogkrém de milyen?

Számtalan fogkrém ígér „extra szolgáltatásokat”. Létezik például fogfehérítő, gyulladáscsökkentő, frissebb leheletet ígérő stb fogkrém is. Minden esetben magunknak kell eldöntenünk, hogy a fogtisztítás mellett, milyen plusz igényeink vannak. És bár egyes elképzelések szerint a fogkrém szerepe csak másodlagos a fogtisztítás során (ebben mi nem hiszünk), mindig tartsuk szem előtt a fogkefe gyártó ajánlását! Mert például egy ultrahangos működésű elektromos fogkefe esetén, nagyon nem mindegy, hogy milyen fogkrémet választunk, hiszen, ha nem megfelelő a közeg, az ultrahang hullámok sem megfelelően terjednek, és nem jön létre elegendő mikrobuborék sem. Ha pedig nincs buborék, a tisztítás is felületes lesz.

Szájzuhany és nyelvkaparó

Komfortérzetünket átmenetileg javíthatják az ilyen speciális eszközök, de használatukat csak megfelelő körültekintés mellett ajánljuk! Mert bár a szájzuhany jótékonyan hat(hat) a fogíny vérkeringésére, és a nagyobb ételmaradékok eltávolításában is segít(het), a nem megfelelő alkalmazással éppen az ellenkező hatást érhetjük el, és a fogíny alá – a nagy víznyomással – bespriccelt szennyeződések újabb gyulladások kialakulásához vezet(het)nek. A nyelvtisztító vagy nyelvkaparó eszközök inkább csak „látszat intézkedések”, mert csak azokat az lehalt sejteket és a bennük megtelepedő baktériumokat távolítják el, amelyek maguktól is tisztulnának.

 

Elektromos fogkefe ultrahangos működéssel - Profession 2.0 - jopatikus.hu

 

Fogkő eltávolítása

A foglepedék (vagy dentális plakk) a fogazat és a szájban található hidak, fogpótlások, koronák… felszínén megtapadó ételmaradékok és baktériumok által létrehozott filmréteg. Ez a lerakódás akár néhány kihagyott fogtisztítás után meszesedni kezdhet, és létrejöhet belőle a sárgás-barna, érdes felületű fogkő. A fogkövet hagyományos tisztítási eljárásokkal eltávolítani nem lehet. Léteznek ugyan népi hagyományok és „tuti” netes eljárások a fogkőeltávolításra, de ha valóban biztosara akar menni, két dolgot tehet. Az egyik, hogy ultrahangos fogkefét választ, ami segít felpuhítani a már kialakult fogkövet, majd egy fogkőeltávolító segítségével saját maga intézi el a dolgot. A másik lehetőség, hogy szakemberhez fordul, aki fogorvosi rendelőben – jó eséllyel szintén ultrahangos eszközök segítségével – távolítja el a fogköveket.

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés