Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fogazzunk kicsit! – Amit a száj- és fogápolásról tudni érdemes I.

Fogazzunk kicsit! – Amit a száj- és fogápolásról tudni érdemes I. Szemet szemért, fogat fogért? A Hammurapi törvénykönyvéből útjára induló kifejezést még olyan emberek használták először, akiknek vélhetően fogalmuk nem volt, fogai(n)k megőrzésének fontosságáról. Pedig az ép fogazat és az azzal történő megfelelő harapás/rágás az egészséges táplálkozás első és alapvető pillére. Az esztétikai és higiéniai szempontokról nem is beszélve.

Hogyan válasszunk fogkrémet?

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a megfelelő fogmosási technika, az ehhez használt fogkefe állapota és minősége, és a fogmosás időtartama / gyakorisága alapvetően meghatározza az egész szájhigiénia témakört. Hiába vásárolja meg a legmodernebb ultrahangos fogkefét vagy bármilyen más szónikus- elektromos fogkefét, azokkal sem megy semmire, ha mindössze fél percet szán fogai ápolására. Ebben az esetben a legdrágább fogkrém sem segít!

Ép fogaknál a megelőzés a lényeg

Ha Önnek egészséges és ép fogazata van, először is fogadja őszinte elismerésünket, hiszen a hazai állapotfelmérések szerint a magyar lakosság kisebbik hányada büszkélkedhet ilyennel! Ebben az esetben – kis túlzással élve – majdnem mindegy, milyen fogkrémet használ. Itt a megelőzésen van a hangsúly. Természetesen, mint minden szabályszerűség esetén, most is vannak kivételek. Ha például allergiás valamilyen fogkrémekben fellelhető összetevőre, akkor azt értelemszerűen kerülnie kell! Vagy ha speciális fogkefét használ, akkor az annak megfelelő fogkrémek közül kell választania. Például egy ultrahangos fogkeféhez ultrahangos fogkrém dukál, ami nem csak egy úri huncutság, de az eredményes működéshez is elengedhetetlen. Szintén szempont kell, hogy legyen az életkor. Gyermekkorban olyan fogkrémekre van szükségünk, ami a tejfogak, és a fogváltással megjelenő maradó fogak védelméről (is) gondoskodni tud.

Fluor vagy nem fluor, ez itt a kérdés!

Az örök dilemma, használjunk fluoridos fogkrémeket vagy sem? Egyesek a „patkányméregben is van fluorid” elv mentén haladva, teljesen elzárkóz(ná)nak az ilyen termékektől. Mások úgy vélik, hogy enélkül az összetevő nélkül nincs is értelme a fogkrémeknek, hiszen kutatássorozatokkal kimutatott tény, hogy a fogzománc védelmének leghatékonyabb eszköze a fluorid. Véleményünk szerint az igazság ebben az esetben is, valahol félúton tanyázik. A fogkrémek fluorid tartalma messze nem éri el azt a szintet, amit a veszélyes lenne a gyerekek számára. Különösen igaz ez, ha odafigyelünk rá, hogy csemetéink ne egyék meg a fogpasztát…

Dörzsanyagok a fogkrémekben – Ön szívesen tisztítaná autóját smirglivel?

Ha igen, bátran lépjen túl ezen a bekezdésen! Ha viszont - jogosan - féltené kocsija fényezést a dörzsanyagok és szemcsék karcolásaitól, akkor könnyű lesz belátnia, hogy fogaink felületének sem tesznek jót azok a fogkrémek, amelyekben dörzsanyagok és mikroműanyagok kapnak helyet. Akár a hagyományos fogkeféket, elektromos- vagy szónikus fogkeféket, esetleg az ultrahangos megoldásokat részesíti előnyben, az egyes fogkrémekben található szemcsés összetevők kerülendők! Durva kaparó, dörzsölő beavatkozásra egyedül fogkőeltávolítás során indokolt, ennek viszont nem a dörzsanyagokban gazdag fogkrémek használata a megfelelő módja.

Egészséges mosoly az egész családnak - jópatikus

A friss lehelet nem a mentolon múlik

Nem kell nagyon messzire visszatekintenünk, annak felidézéséhez, amikor a gyerek fogkrémek szinte kizárólag cseresznyés (vagy Donald rágós?) ízűek voltak, a felnőttek pedig brutál-mentol illatban úsztatták reggelente a fürdőszobát. Azóta ez megváltozott, és habár a hűsítő érzés ma is egyet jelent a friss lehelettel, azért van lehetőségünk válogatni a különböző íz/illat kombinációkból. Ami pedig a friss leheletet illeti, annak eléréshez kevés lesz a mentolos íz! A rossz leheletről – amennyiben az nem szuvas fogak, gyulladt mandulák, reflux,… vagy más, orvosi konzultációt / beavatkozást igénylő okokra vezethető vissza – elsősorban a fogak közé szorult ételmaradékok és lerakódások bontása, és az ezt végző baktériumok tehetnek. A fizikai szennyeződések eltávolításához használjuk a jól megválasztott fogkefét, fogkrémet, fogselymet… Ha viszont a baktériumokkal is végezni szeretnénk, térjünk át az ultrahangos fogkefék és fogkrémek használatára!

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés