Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Elektromos fogkefe gyerekeknek?

Elektromos fogkefe gyerekeknek?

Tapasztalatok szerint, a tejfogak védelmét sokan nem tartják fontosnak. Vélekedésük szerint, elegendő a tejfogakat váltó, maradó fogakra vigyázni… Ebben sajnos nagyon tévednek!

Fontos-e a tejfogak védelme?

A tejfogak megőrzése komoly jelentőséggel bír, hiszen azok egészséges megléte, folyamatos – a megfelelő életkorban történő – elvesztése biztosítja, hogy az azokat követő, maradó fogak megfelelő rendezettséggel és ütemben vegyék át szerepüket. Arról nem is beszélve, hogy egy korán elromló beteg tejfog, megkeseríti a gyermek és szülei életét. Az esetleges fogászati kezelések – ha fájdalommal nem is, de – ijedtséggel és költségekkel járnak. Ha pedig nem kezeltetjük a gyermek beteg tejfogait, azok idő előtti elvesztését kockáztatjuk. Sőt, a problémás tejfogak – a baktériumok melegágyaként – gyulladáshoz vezethetnek, és akár a mindennapi táplálkozást is megnehezítheti. Egy szó mint száz, a tejfogakra igenis vigyázni KELL!

Használjon a gyerek elektromos fogkefét?

A helyes fogmosás mikéntjét is tanulni kell. Fontos, hogy már az első fogacskák megjelenése után gondoskodjon a szülő azok tisztán tartásáról. Ez általában egy ujjra húzható kis fogkefével történik, és egy felnőtt végzi a fogak tisztítását. Ezt követően (óvodás kor) a gyermek és a szülő együtt mossanak fogat. A közös fogtisztítások alkalmával a szülő megmutathatja (a gyermek pedig eltanulhatja) mit/és hogyan kell csinálni. Ilyenkor már használhatunk elektromos fogkefét is, de fontos hozzátenni, hogy amennyiben a gyermek nem sajátítja el a megfelelő eljárást, az eredmény nem garantálható. A gyermekkorban megtanult, rutinszerű fogápolás az alapja a későbbi helyes szájhigiéniai tevékenységnek. Természetesen ebben is a szülőé a legnagyobb felelősség, így ne legyünk rest, ellenőrizzük le – akár szabad szemmel, akár fogszínező tablettával – mit végzett a csemeténk?

 

Elektromos fogkefe gyerekeknek

 

Mikortól ajánlott elektromos fogkefe a gyereknek?

Gyakori gondot okoz a gyermekek fogápolásában, hogy sokszor nem elég alaposak, nem mossák fogaikat elegendő ideig és a „problémás helyeket” előszeretettel „felejtik el”.  Ez persze sok tényező együttes eredménye, hiszen sem motorikus képességeik nem elég kifinomultak, sem időérzékük nem alakult még ki. A mozgásforma, a mozdulatsor tanulható, és idővel a szájápolásra szánt idő is a rutin részévé válik. A gyártók általában három éves kortól ajánlják az elektromos fogkefét. A jól megválasztott készülék valóban beválhat már 3 éves korban is, de amíg a finommotoros mozgások nem alakultak ki teljesen, érdemes a szülőnek is „átmenni a fogakon. Ez nagyjából 6-7 éves korig ajánlott.

Ha már elektromos, miért ne lehetne szónikus, sőt ultrahangos fogkefe?

Alapvetően 3 technológiai megoldás létezik az elektromos fogkefék között. A mára hagyományosnak számító, elektromos fogkefék feje körkörös mozgást végez (pl a klasszikus Oral-B készülékek). A szónikus elven működő fogkefék, fel-le irányú söprögető mozgással tisztítanak (pl. Philips Sonicare). A legújabb (valójában 20 éves) technológiával működő, ultrahangos fogkefék pedig egy rendkívül magas rezgésszámot produkálnak a fogkefe fejben (96 millió rezgés/perc), ezáltal ultrahangos rezonancia jön létre, ami nem csak a felületi szennyezősédeket távolítja el, de a fogkő kialakulásának esélyét is csökkenti. Ami szintén az ultrahangos fogkefék felé billenti a mérleg nyelvét, az a tisztítási folyamat mikéntje. Mert amíg egy elektromos vagy szónikus fogkefe, súrolással tisztít (makro tisztítás), addig az ultrahangos fogkefék mikro tisztítást végeznek, nincs súrolás, nincs dörzsölés. Miért fontos ez gyermekkorban? Mert például gyakori probléma tejfogak esetén (is) a túlzottan erős dörzsölés, ami miatt a fognyakakat „elsikáljuk”. Ugyancsak az ultrahangos fogkefék gyermekkorban történő alkalmazása mellett szólhat, hogy ezeken a készülékeken módunkban áll kikapcsolni a rezgő funkciót. Ha a kis felhasználókat zavarja a rezgés, azt egyetlen gombnyomással szüneteltethetjük és máris elhárult az utolsó akadálya annak, hogy a gyermek fogai megkapják a megfelelő higiéniai kezelést.
Tartalomhoz tartozó címkék: fogápolás - szájhigiénia
blog comments powered by Disqus

Keresés