Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A hasi típusú elhízás veszélyei - segíthet a megfelelő diéta

A hasi típusú elhízás veszélyei - segíthet a megfelelő diéta

Az elhízásnak több típusa ismert. Elhelyezkedés szempontjából megkülönböztethető a centrális típusú (más szóval alma típusú) elhízás, ahol elsősorban a has területére, illetve a körte típusú, ahol a csípő, illetve comb felső területére rakódik le a súlyfelesleg.

Alma vagy körte?

Mindkettőnek számos következménye és szövődménye van, de az utóbbi idők vizsgálatai inkább a hasra lokalizálódó elhízás veszélyeire hívják fel a figyelmet, ezek szerint a lerakodó zsír helyének valóban jelentősége van a következményeket nézve. A viscerális zsírszövet – a hasűr területén lévő zsírsejtek – könnyebben vezetnek olyan anyagcsere-folyamatok beindulásához vagy fokozódásához, amelyben a vérzsírok és vércukor szintje emelkedik. A folyamat a metabolikus szindróma és más betegségek kialakulása felé tart.


A haskörfogat mérése - állapot ellenőrzés diéta előtt, alatt...

A hasi elhízás jelenléte vagy mértéke számszerűen is megítélhető. A derék magasságában (az alsó borda és a csípőlapát közötti távolság felénél) kilégzést követően kell mérni a haskörfogatot. (Ezzel a mérési formával, a folyamatban lévő diéta alatt is hitelesebb képet kaphatunk a fogyás mértékéről és a diéta eredményességéről , mintha például csak mérlegre állnánk.) Ez a szám férfiaknál 94 cm felett kóros, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt 102 cm felett jelent. Nők esetén a kóros érték 80 cm felett van, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt náluk a 88 cm feletti érték jelent. Egyébként a derék- és csípőkörfogat hányadosa adja meg, hogy alma vagy körte típusú elhízásról van-e szó. Nézzük, milyen problémákat okozhat az elsősorban a has területére lokalizálódó többletsúly!
 

Hatékony diéta koplalás nélkül

 

A hasra lokalizálódó elhízás következményei és szövődményei

 • A hasi típusú elhízás ki is válthatja vagy súlyosbíthatja a magasvérnyomás-betegséget. Egyértelmű összefüggés van az elhízás és a tenzióértékek között. Nem véletlen, hogy magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén mindig javasolt a testsúlycsökkentés.
 • Inzulinrezisztencia, mely számos járulékos problémát (pl. meddőség, cukorbetegség) rejt magában. A növekvő vércukorszint mellett romlik a sejtek inzulinra adott érzékenysége, emiatt egyre több inzulin szabadul fel a hasnyálmirigy sejtjeiből.
 • A cukorbetegség kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát lényegesen fokozza a hasi típusú elhízás, alapvetően az inzulinrezisztencia kialakulásának mechanizmusával. Még a kialakult cukorbetegség (2-es típusú cukorbetegség) is javul vagy akár kezdeti stádiumban visszafordítható a megfelelő diéta program segítségével elért tartós testsúlycsökkentéssel.
 • Emelkednek a vérzsírértékek – koleszterin és triglicerid –, melynek keringésre gyakorolt káros hatásai vannak, fokozva az agyi infarktus vagy szívizominfarktus kockázatát.
 • A lerakódott zsír, a magas trigliceridszintek a zsírmáj kialakulásához vezetnek. Korunk népbetegsége ez, mely hosszú idő alatt fibrózishoz és májzsugorhoz vezethet.
 • A szív- és koszorúér-betegségek előfordulásának gyakorisága lényegesen fokozódik vezető halálokot jelentve népességünkben.
 • Ugyanúgy az agyi erek betegségei, elsősorban a meszesedés, elzáródás, stroke előfordulása is növekszik.
 • Nőknél menstruációs és peteérési zavarok, meddőség alakulhat ki.
 • Együtt az ülő és mozgásszegény életmóddal hozzájárul az aranyeresség kialakulásához.
 • Elhízásnál és hasi típusú elhízásnál nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
 • Esztétikai probléma következményes pszichés változásokkal. Az esetek nagy részében romlik a súlyfelesleggel és hasra terjedő elhízással az érintettek magabiztossága, önértékelése. Szégyenérzetet, akár szorongást, depressziót is okozhat a megváltozott külső.
 • Ízületi, mozgásszervi problémák jelentkeznek, gyakori a derékfájdalom, gerincsérv kialakulása is.


Megfelelő diéta és életmódváltás lehet a kulcs

A hasi típusú elhízás tehát számos kockázatot rejt magában, és sok, akár életet veszélyeztető betegség kialakulásának kockázata csökkenthető lenne az elhízás megelőzésével vagy megszüntetésével. A megoldás nem egyszerű és gyors, hanem komplex, teljes életmódváltást, étrendi változtatást, rendszeres mozgást és akár orvosi segítséget is igényel. Az elért eredmények viszont lényegesen egészségesebb életet garantálnak.

A cikk Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg.hu oldalon megjelent írása alapján készült

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés