Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Diétázni cukortartalmú ételekkel is lehet?

Diétázni cukortartalmú ételekkel is lehet? Amikor fogyókúrába kezdünk, az első lépések egyike, hogy megpróbáljuk visszaszorítani a napi cukorbevitelt. Ez valahol érthető reakció, hiszen a csapból is az folyik, hogy a cukor milyen káros anyag, és nem csak az elhízásért, de számos egyéb egészségügyi problémáért is felelős. Viszont ez csak részben igaz.  Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy belássuk: a diéta alatti teljes cukormegvonás egyúttal energiamegvonást is jelent, így testünk nem kapja meg a napi működéshez elegendő energiát. Különösen igaz ez, ha a diéta program részeként, testedzést is végzünk. Diéta ide vagy oda, ha nincs mit elégetnie testünknek, nem tudja izmainkat megfelelő munkára késztetni, így a gyakorlatokat is csak félgőzzel végezzük majd. Sőt! Az energiaszegény táplálkozásnak az agyunk olajozott működése is áldozatul eshet.

Az alábbi bekezdésekben bemutatjuk, melyek azok a cukortartalmú ételek, amelyeket a mindennapokban, de akár fogyókúra alatt is fogyaszthatunk, anélkül, hogy ez további súlygyarapodáshoz vezetne. Visszaszámlálás indul!

5. Sorbetek – jeges élvezet diéta alatt

A sorbet (vagy ahogy eleinte Európában ismerték sörbet), az arab és török „vendégeink” által került látókörünkbe. Ha egyszerűen szeretnénk összefoglalni, ez egy tej nélküli fagylalt, amibe gyümölcsöket és vizet elegyítettek, olykor mézzel ízesítették, majd jegesre hűtve fogyasztották. Az általunk ismert fagylaltokhoz képest ez a hűsítő finomság jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, így alkalmankénti fogyasztásával nem vágjuk haza éppen aktuális fogyókúránkat sem.  

4. Déli gyümölcsök – vitaminokra fogyókúra alatt is szükségünk van, sőt!

A különféle szezonális gyümölcsök talán a legegyértelműbb helyettesítői lehetnek a magas cukortartalmú, diéta idején tiltólistás ételeknek. Jó tudni, hogy a túlérett gyümölcsök glükóz tartalma jóval magasabb, mint az „éppen jó” társaiké, így azzal is trükközhetünk, ha a kiszemelt vitaminforrás nem éri el az erjedés-közeli állapotot. Kalóriaszámolgatás idején, fontos lehet az is, hogy mi is az elfogyasztandó gyümölcs? Egy grapefruit például 30 kalóriát és 7 g szénhidrátot jelent 100 g-onként, míg egy érett banán 95 kalóriát és 21 g szénhidrátot hordoz ugyanekkora adagban.

3. Bogyós gyümölcsök – fogyókúrás shake-ek tökéletes kiegészítői

A bogyós gyümölcsök, mint például az eper, málna vagy ribizli megjelenésével, ízével, rendkívül egészséges összetételével, és nem utolsó sorban alacsony kalóriatartalmával, tökéletesen beilleszthetők fogyókúra programunkba. Diétánk sokadik napján például könnyedén feldobhatjuk a reggelire szánt Premium shake-ünket néhány szem málnával vagy szederrel a tetején. Ugyanakkor az áfonyával vagy a cseresznyével – magas cukortartalmuk miatt –  már csínján kell bánnunk.

Itt érdemes megjegyezni, hogy egyes bogyós gyümölcsök nem csak a kalóriaszegény diétás étrendünkbe illeszkednek jól, de számos más, egészségünkre jótékony tulajdonsággal is bírnak. Többek között felgyorsítják az anyagcserét (málna), vízhajtó hatásúak (eper), vagy felfázásos panaszok esetén is enyhíthetik a kellemetlen tüneteket (áfonya).

2. Dzsem, ami nem lekvár

Bizony különbséget kell tennünk lekvár és dzsem között! Míg a lekvárkészítés egy hagyományosan – de nem kizárólag – házi jellegű gyümölcselrakási módszer, addig a dzsem elsősorban ipari körülmények között készül. És habár a lekvárba gyakran nem teszünk plusz édesítőszereket (az alapanyagul szolgáló gyümölcsök magas cukortartalma miatt), a dietetikusok mégis inkább a dzsemek fogyasztását javasolják fogyókúra idején. Hogy miért? Mert a lekvárok a hosszú főzési idő miatt sűrűsödnek be, így nincs szükség hozzáadott sűrítő anyagra, viszont a tartós „hőkezelésnek” a gyümölcsökben található, hőérzékeny vitaminok eshetnek áldozatul. Ezzel szemben a dzsemekbe kerül(het) ugyan sűrítő anyag, de ennek hála, a főzési idő is jelentősen lerövidül. Akár a dzsemek, akár a lekvárok állnak közelebb a szívünkhöz, diéta idején a legfontosabb döntési szempont mégis a termékek cukortartalma lesz, ezekről (bolti készítmények esetén) a termékcímkékről tájékozódhatunk.

Fogyókúra kérdéskörétől elvonatkoztatva, érdemes megjegyeznünk, hogy a lekvárok és dzsemek szinte kivétel nélkül jótékony hatással vannak emésztőrendszerünk működésére, fenntartják a gasztrointesztinális tranzitot és a bakteriális egyensúlyt is.

Dobpergés…. Íme listánk első helyezettje:

1. Sütemények – Fogyókúra alatt?

Valószínűleg foygókúrázók sokasága legyint most, vagy kattint egyből a bezárás ikonra. Nincs igazuk! Léteznek olyan trükkök és megoldások, amivel – ha mérsékelten is, de – diéta alatt is élvezhetjük kedvenc süteményeinket. Ilyen trükk például, ha a magas kalóriatartalmú búzalisztet kukorica, len vagy rozslisztre cseréljük, cukor helyett mézet, vaj helyett pedig növényi olajokat (napraforgó, olíva) használunk. Az így módosított receptekben a kalóriák száma lényegesen alacsonyabb lesz. Persze a mértéket itt is tudni kell, és a hatékony fogyókúra érdekében érdemes óvatosan kerülgetnünk a desszertes tányérokat.

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés