A diéta ősszel sem állhat le, sőt!
Összeszedtük 5 olyan diétás ételt, ami ősszel is elérhető, természetes „fogyasztószerként” funkcionál, és segíthet a tavaszi álom-alak elérésében. Önmagában ezek fogyasztása persze kevés lesz, de kiinduló pontként megteszi, és az alma, szőlő vagy dió majszolásával mindenképp közelebb kerülhetünk egy egészségesebb életformához.
Alma diéta – fogyás a pektinekkel
Az alma, mint a fogyókúrás csodagyümölcsök szent Grálja, egész évben elérhető, de ha igazán frisset szeretnénk, az ősz lesz a nyerő évszak. Minden almafajta pektinben és antioxidánsban gazdag, és amíg utóbbi nem igazán a fogyókúránk szempontjából fontos, addig a pektinek felgyorsítják az anyagcserét és nyugtatják a zsigeri szerveinket is. Nagyanyáink gyakran mondták: - Ha éhes vagy, egyél meg egy almát! És ez nem véletlen. Az alma fogyasztásával szinten tarthatjuk vércukorszintünket is, ami segít elkerülni a hirtelen ránk törő éhségérzetet, és a diéta alatt gyakran jelentkező hangulatingadozást is.
Diéta dióval – fogyjunk Omega-3 -mal
A diófélék jelentős mennyiségben tartalmaznak Omega-3-at. És ki ne hallott volna az Omega-3 zsírsavról és annak hihetetlenül jótékony hatásairól? Elég a bevásárló központ „tejes során” végig mennünk, és minden második margarinon, vajkrémen… ott virít az OMEGA-3 felirat. És a tv reklámokból régen tudjuk, hogy az nekünk milyen jó. Miért is?
- A kismamáknak segíti az egészséges magzati fejlődésében, és csökkenti a koraszülés esélyét.
- Kisbabák esetében, segít a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakulásában. Apukáknál (na jó, mindenki másnál is) pedig csökkentik az érelmeszesedés esélyét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és a szívinfarktus kialakulásának kockázata is.
- Szintén komoly szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében.
- Végezetül pedig az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert.
Na de vissza a dió diéta kérdéskörére! Csonthéjas barátunk az Omega-3 mellett B-vitaminban és magnéziumban is bővelkedik, amelyek természetes módon járulnak hozzá testünk zsíranyagcsere folyamataihoz. Salaktalanító hatása miatt pedig az emésztési folyamatokat is megkönnyíti.
Fahéj-méz diéta – édes kényeztetés
A fahéj közismert anagycsere gyorsító és emésztés serkentő hatásáról. Fogyasztásával stimuláljuk a vese- és májműködésünket, segítjük a gyomor emésztő tevékenységét, illetve fertőtlenít és méregtelenít is. És ott a pont! Van vágyfokozó hatásai is, de az itt most nem szempont. Vagy mégis? A szex a legjobb zsírégető című, korábbi írásunkból kiderül.
Na most a fentiekhez vegyük hozzá, hogy B-, C- és K-vitamint tartalmazó, és bizonyítottan immunerősítő mézet, ami mértékkel fogyasztva hozzájárulhat a fogyókúránkhoz! Figyelem! A méz glikémiás indexe közel azonos a cukoréval, szóval csak óvatosan, mielőtt a fogyókúra hízókúrába csapna át!
Szőlő diéta – Nem, a bor nem játszik!
Az őszi gyümölcsök közül nem hiányozhat a szőlő sem. Gyümölcssavtartalmának hála, segíti emésztésünket, rostanyag tartalma pedig az anyagcsere folyamatokhoz járul hozzá. E mellett a vese, máj és gyomor működésünket is jótékonyan befolyásolja.
Ősszel is fogyasszunk tehát szezonális terméseket és gyümölcsöket, de ha valóban a fogyókúra a cél, ne feledkezzünk meg a megfelelő és rendszeres mozgás fontosságáról sem…
blog comments powered by Disqus