Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Koronavírus: a túlsúly, mint kockázati tényező

Koronavírus: a túlsúly, mint kockázati tényező A túlsúlyos betegeknél nagyobb a valószínűsége a COVID-19 súlyos lefolyásának, és a halálozás kockázata is magasabb a normál súlyú betegekhez képest. Egy tanulmány most feltárja ennek okait.

Túlsúlyosnak tekinthető valaki, ha testtömeg-indexe (BMI) 25 felett van, az elhízás pedig 30 feletti BMI-től kezdődik.

Az elmúlt néhány hónap kórházi statisztikái kimutatták, hogy a jelentősen elhízott személyek a normál súlyúakhoz képest jóval nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a COVID-19 által, és valószínűbb, hogy kórházban kell őket kezelni. Összességében tehát sokkal nagyobb a kockázata annak is, hogy a COVID-19 miatt kerülnek életveszélyes, vagy gyógyíthatatlan állapotba.

 

Az elhízás növeli a betegség és a halál kockázatát

A meta-analízis alapján (több tanulmány összefoglalása a témában) a túl magas testtömeg-index és a koszorúér-kockázat közötti összefüggés most egyértelművé vált.

399.000 fő COVID-19-páciens adatainak elemzése a következő eredményeket mutatta:

  • a túlsúlyos embereknél 113%-kal nagyobb a kockázat, hogy szükségük lesz a kórházi kezelésre
  • az intenzív osztályon való ellátás szükségességének valószínűsége 74%-kal nő
  • a koronavírus fertőzés általi halálozás a túlsúlyos embereknél 48%-kal nő

 

A túlsúly befolyásolja a testet és a lelket

A „Science” tudományos folyóirat szerint a megnövekedett kockázat a megbetegedésekre és az elhalálozásra különböző - egyénenként változó - tényezőkön alapul. Ezen paraméterek mindegyike tovább súlyosbíthatja a COVID-19-et, és rendkívül  veszélyesek az elhízott emberek számára.

Az elhízás gyengíti az immunrendszert, mivel a zsírsejtek kolonizálják az immunképző szerveket, például a lépet, a csontvelőt és a csecsemőmirigyet, ezáltal kiszorítva az immunsejteket. Ez lehet az egyik oka annak is, hogy a túlsúlyos emberek gyakran rosszul reagálnak az oltásokra: ismeretes, hogy a kövér emberek gyakrabban kapják el az influenzát a vakcinázás ellenére (a normál súlyúakhoz képest). Ennek fényében attól kell tartani, hogy a koronavírus elleni vakcina is valószínűleg kevésbé működhet náluk. Ez egyelőre csak feltételezés, hiszen az oltóanyagok használata csak most kezdődik el.

Májdiéta program

Ami viszont tény

Az elhízás kedvez a krónikus gyulladásoknak, ami viszont negatív hatással van a SARS-CoV-2 fertőzés lefolyására. Ennek az oka az, hogy a zsírsejtek ún. citokineket választanak ki, olyan anyagokat, amelyek fenntartják és táplálják a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ha zsírsejtek feleslegben vannak, a citokinek aránya növekszik, így a tartósan fennálló gyulladás valószínűsége is. A túlsúlyos emberek gyakran a meglévő alapbetegségeikkel is megküzdenek, a normál súlyúakhoz képest. Ezek közé tartoznak olyan betegségek, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás. Ezeket a betegségeket a COVID-19 kockázati tényezőinek tekintik a nem elhízott betegeknél is.

Biomechanikai okok: a túlsúlyos betegeknél a rekeszizom a tüdőt nyomja, így akadályozza a tágulást, ami a tüdő alsó lebenyében lévő hörgőcsövek összeomlását okozza. Ez még tovább súlyosbítja a COVID-19 által okozott légutak károsodását.
Pszicho-társadalmi tényezők: a túlsúlyos emberek ritkábban fordulnak orvoshoz a társadalmi megbélyegzés miatt.

 

A COVID-19 az elhízott fiatalokat is sújtja

Tudjuk, hogy a COVID-19 különösen nagy kockázatot jelent az idősek, krónikus betegek és immunhiányos személyek számára, viszont a túlsúlyos emberek életkoruktól függetlenül a kockázati csoportba tartoznak.

Feltűnő: az Egyesült Államokban, ahol az elhízott népesség aránya körülbelül 40%, a betegség és a halál aránya a fiatal betegek körében különösen magas. Egy kapcsolódó felmérés megállapította, hogy az összes kórházi kezelésben részesülő COVID-19 beteg közül 29% túlsúlyos, 48% elhízott.

 

Eredmény

A BMI és a koronavírus kockázat lineárisan, azonos módon és ütemben növekszik. Ezért a túlsúlyos embereknek azt javasoljuk, hogy kövessék a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére irányuló intézkedéseket.

A rendszeres testmozgás, és már a testtömeg mérsékelt csökkenése is jelentősen javíthatja a súlyos COVID-19 lefolyás kockázatát.

Forrás: majdieta.hu

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés