Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A borotválkozás rövid története – szakálltól a borostáig...

A borotválkozás rövid története – szakálltól a borostáig...

Társadalmunk férfi tagjai számára elkerülhetetlen, hogy kisebb nagyobb rendszerességgel a fürdőszoba polcon heverő borotva után nyúljanak. Tudom, ezt gyakran, talán még gyakrabban teszik hölgy társaik, de ez egy másik történet. Szóval borotva és borotválkozás. Lássuk, hogyan is fejlődött ki a napjainkban már mindenki által ismert szőrvágó eszközök 21. századi generációja?

Borotva a barlangrajzokon - Már az ősember is?

A világ számos pontján találtak már olyan barlangrajzokat, melyeken kagylókkal, állati fogakkal és csontokkal, vagy éppen fogazott pengékkel (?) arcukat kaparászó emberek láthatók. Az persze kérdéses, hogy a „borotva élesnek” nem igazán nevezhető eszközök valóban az arcszőrzet eltávolítására, vagy inkább annak tisztábban tartására szolgáltak.

Borotva a piramisok tövében – Ókori higiénia a sivatagban

Az Encyclopedia Britannica egyes bekezdései szerint, már az időszámításunk előtti 4. évezredből származó egyiptomi sírokban is felbukkantak olyan, aranyból és rézből készített eszközök, melyeket egyértelműen a mai modern borotva ősének lehet tekinteni. Sőt, más ókori civilizációk vulkanikus eredetű obszidián üvegeket élesítettek és használtak borotva gyanánt.

Rómában tégy úgy, mint a rómaiak - Lucius Tarquinius Priscus borotvája

Lucius Tarquinius Priscus, római uralkodó a 6. században próbálta a borotvát katonái körében meghonosítani. A próbálkozás viszont nem volt igazán eredményes, mivel még újabb száz esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a római mindennapok részévé váljon a borotva használat. Julius Caesar – állítólag – a szakáll szálankénti eltávolítására esküdött, ezt csipesz segítségével oldotta meg. (No comment)

Ezzel szemben Nagy Sándor katonái már jó szívvel fogadták vezetőjük „tanácsát”, aki időszámításunk előtti 4. században javasolta az arcszőrzet csata előtti eltávolítását. Borotválkozásra való buzdító szavait valójában nem optikai szempontok generálták, mintsem inkább a praktikus hozzáállás, ugyanis egy meztelen arcú harcoson jóval kevesebb fogást talál az ellensége, mint szakállas társain. A makedón katonák éles szélű pénzérmékkel, késekkel szabadultak meg arcszőrzetüktől.

Borotválkozz borotvával, a kapát hagyd a földekre!

Az úgynevezett biztonsági borotva első megjelenéséig 1762-ig kell várnunk, ekkor jelentek meg ugyanis az első ilyen eszközök a nagyközönség számára is elérhető formában. A fogadtatás nem olyan, volt, mint amire a fejlesztők számítottak. Erre egészen 1847-ig kellet várni, amikor William Henson feltalálta a ma is ismert „kapa alakú” borotvát. Innen már sima útja volt az eszköznek. Egy utazó ügynök, nevezett Gillette King Camp ötvözte a „kapa formát” és a mindkét oldalán éles, egyszer használatos pengét. Így született mega ma is ismert biztonsági borotva első generációja.

Gillette borotvája – a fejlődés megállíthatatlan

Az ötlet remek volt, de volt egy probléma: a pengék vastagok és kényelmetlenek voltak. Újabb hat év telt el, mire Gillette és William Nickerson professzor végre kifejlesztett egy valóban könnyű, szénacélból készült pengetípust.

Gillette borotvája

Az új borotva akkora népszerűségnek örvendett, hogy 1906-ban Gillette évi 300 000 darabot forgalmazott.

Elektromos borotva - A húszas évek

Elektromos borotva fejlesztésével és szabadalmaztatásával már az 1900-as évek elejétől próbálkoztak. (1910-ben például egy óraszerkezet által vezérelt eszközzel próbálkoztak… sikertelenül.) Aztán 1928-ban, a nyugalmazott Jacob Schick ezredes bemutatta elektromos borotváját, ami óriási siker lett, a Schick borotvák 1931-ben elérték az egymilliós eladási mutatót.

Halkan jegyezném meg, hogy Schick borotva fejlesztési szenvedélyének oka az volt, hogy az ezredes hitt abban az elméletében, miszerint aki gyakran borotválkozik, az jelentősen meghosszabbíthatja életét, és akár 120 évig is élhet.

Biztonsági borotva vs elektromos borotva

Az 1960-as évekig komoly piaci verseny alakult ki az elektromos borotva márkák és a biztonsági borotvák között. Sokáig úgy tűnt, hogy előbbi kerül ki győztesen a versenyből, mígnem 1960-ban megjelent a Gillette-féle rozsdamentes acél penge. Az új pengék ellenállóbbak, hosszabb ideig élesek voltak, és – szemben szénacél társaikkal - nem rozsdásodtak. Ezek az újabb pengék keményebbé váltak, de hosszabb ideig tartottak és nem rozsdásodtak. Ezután már sorra jöttek a kisebb-nagyobb újítások, mint például a Bic –féle teljesen eldobható borotvák, vagy a 3-4… pengés, cserélhető borotvafejjel készülő borotvák.

- jópatikus - 

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: arcápolás - bőrápolás
blog comments powered by Disqus

Keresés