Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Igazán hülye fogyókúra tippek, avagy így NEM érdemes diétába kezdeni!

Igazán hülye fogyókúra tippek, avagy így NEM érdemes diétába kezdeni! Fogyókúra témában rengetegen érzik szakértőnek magukat. Ha kitör a nyár, és eljön a strandszezon, a neten egymást követik a minden eddiginél gyorsabb, eredményesebb és tartósabb fogyást ígérő diéta programok! De mitől lesz egy elképzelésből hatékony fogyókúra? Lássunk néhány „remek” elképzelést, a teljesség igénye nélkül!

A leghatásosabb fogyókúra, ha nem eszel egyáltalán!

Bizonyára nem kell hosszan ecsetelnünk, hogy az elégtelen tápanyag bevitel milyen egészségkárosító hatású lehet. Minden élő szervezet számára szükséges az ásványi anyagok, nyomelemek, fehérje és szénhidrát bevitel. Igen, még a fránya szénhidrát is kell. Ez van. Ha nincs mit elégetni a kazánban, nem zakatol a gép! Szóval a nem eszünk semmit elv igen rövid határidővel vezet izomleépüléshez, immunrendszerünk legyengüléséhez, és akár maradandó szervi elváltozásokhoz is. Persze az vitathatatlan, hogy ha nem eszünk semmit, a testtömegünk csökkenni fog, tehát hatásos lesz a fogyókúra. Hatásos, de hihetetlenül egészségkárosító is.

A „ne egyél semmit” fogyókúra típusok közül néhány: léböjt kúra, fényevés, vízböjt…

 

Diéta alatt ne fogyasszunk szilárd ételeket!

Az előző elképzelés finomított változata. Fontos szabály, hogy akár szilárd, akár folyékony halmazállapotú táplálékokat fogyasztunk, minden esetben – még a fogyókúra alatt is – figyelnünk kell arra, hogy bizonyos szint alá ne csökkentsük a fehérje, szénhidrát, zsír bevitelét. Attól, hogy valami nem szilárd, még lehet tápláló, gondoljunk csak az anyatejre, és az abban található tápértékre. Talán egész életünkben nem növekedtünk olyan ütemben, mint amikor az anyai nedűt szívtuk magunkba. Az orvosi célra szánt – nem csak fogyókúrás – tápszerekben található tápértékről pedig már ne is beszéljünk!

 

Szénhidrát bevitel nélkül garantált a fogyás!

Igen, elég valószínű. Mint ahogyan az enervált és legyengült zombi üzemmód is. A szervezetnek szüksége van az energiára (lásd fent!)

 

Fogyj le te is a legújabb X kalóriás étrenddel!

Az X értéke időről-időre változik, de az eljárás lényege minden esetben ugyanaz: kevesebb kalóriát vigyünk be szervezetünkbe, mint a napi szinten felhasznált mennyiség. Igen ám, de! Egy átlagos súlyú és életvitelű egyén, napi 1400-2000 kalóriát éget el. Mondom átlagos, tehát nem soroljuk ide a maratoni futókat, biciklis futárokat, és Indiana Jones-t sem. Szóval az „X kalóriás” fogyókúra program szerint, beviszünk mondjuk napi 1000-1100 kalóriát (vannak ettől durvább javallatok is), és hipp-hopp, elindul a súlycsökkenés. Igen el. Egy darabig. Izomból és zsírból is, és az sem elképzelhetetlen, hogy a mérlegre állva mosolyra görbül a szánk. Aztán jön a fekete leves. Merthogy szervezetünk pánikba esik, és minden egyes elfogyasztott morzsából igyekszik tartalékot készíteni. A zsír rakódni kezd, súlyunk a diéta megkezdése előtti állapot fölé emelkedik. Welcome jojo-effektus!

 

Monodiéta programokkal érd el a tuti formát!

Monodiéta, az elképzelés, mely szerint csak káposzta, vagy csak tojás, vagy csak alma vagy csak… szerepeljen a fogyókúrás étrendedben! Tekintsünk el egy pillanatra az egyoldalú étkezés okozta hiánybetegségektől, erről pár sorral feljebb már tettünk említést. Helyette közelítsük meg a kérdést emberi oldalról. Képzeljük el, hogy egy lakatlan szigetre érkezünk, ahol minő szerencse, végeláthatatlan mennyiségben lelhető fel kedvenc gyümölcsünk, a banán. Heteken át banánt-banánnal eszünk, és a kezdeti lelkesedés lassan utálatba megy át! „- Miért nincs egy kicsit rántott hús íze? Csak egy kicsit! És ha mondjuk megforgatnám homokban?” Körülbelül ez játszódik le egy almadiétát folytató fejében is. Első nap: - Szuper, fogyni tudok a kedvencemmel! Második nap: - Nem rossz ez, de kicsit uncsi. Harmadik nap: - Mi lenne, ha tennék rá egy kis…? És a fogyókúra végére már olyan undorral nézünk szerencsétlen almára, mint Harry Potter a fülviasz ízű cukorkára.

Éppen ezért csak nagyon kevesen képesek végigcsinálni a hatékony fogyókúra programként hirdetett monodiéták bármelyikét is. Szerencsére, hiszen a következmények semmi esetre sem nevezhetők pozitívnak… 

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés