Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

90 napos diéta – a csoda, ami 3 (hó)napig tart

90 napos diéta – a csoda, ami 3 (hó)napig tart Bárki, aki fogyókúra témakörben keresgélt már az interneten, garantáltan belefutott a 90 napos diéta, vagy más néven szétválasztó diéta módszerébe. Lássuk, miről is szól ez a nem keveset ígérő fogyókúra program.

A szétválasztó diéta lényege

Ahogyan a diéta nevében is benne van, az eljárás lényege a szétválasztás, azaz, hogy a különféle tápanyag típusokat elkülönítve, mindig csak egyféle jusson a gyomorba. Ennek megfelelően egymást szigorú sorrendben követik a táplálék típusoknak megfelelő napok: fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap és végül a gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik… Mindezt 90 napon keresztül.

Húsimádóknak kimondottan rossz hír, hogy a reggeli minden nap kizárólag gyümölcs lehet, így hiába van éppen fehérje napod, a sarki hamburgeresnél ma sem eheted ki a buciból a húspogácsát!

A 90 napos diéta menete

Fehérjenap

Talán a legfontosabb nap. Na nem azért, mert a fehérje napon jobban megy a fogyókúra,  hanem mert az izomszövetek diéta alatti megtartásához meglehetősen sok fehérje bevitelére lesz szükség! Szóval a reggeli gyümölcs (ami bármilyen gyümölcs lehet) után már csak fehérjében gazdag ételeket fogyaszthatunk, mint például: hal és baromfi húsok, sajt és tejtermékek, tojás. Mivel kevés olya ember szaladgál az utcán, aki gond nélkül gyűri le a sülcsirkét vagy a tükörtojást minden körítés nélkül, így minimális kenyérféle és saláta ezen a napon is megengedett.

Keményítőnap

Hogy rohan az idő, máris túl vagyunk az első napon, és csak 89 van hátra. A keményítő napon is gyümölcs a reggeli, majd jöhetnek a keményítő tartalmú, növényi eredetű ételek. Na, ki emlékszik az általános iskolai biológián tanultakra? Melyik – emberi fogyasztásra termesztett – haszonnövényünkben van sok keményítő? A keményítő napon fogyasztható rizs, kukorica, sárgarépa, krumpli, bab, borsó és lencse is. Saláta és kenyér kis mennyiségben ezen a napon is engedélyezett.

Szénhidrátnap

Villát hegyezz, kaszát élesíts! Itt van minden bajunk forrása, az a fránya szénhidrát. A szénhidrát és a fogyókúrázó kapcsolata olyan, mint egy viharos se veled, se nélküled szerelem.  Ha túl sokat fogyasztunk, jönnek a plusz kilók, ha túl keveset, akkor nincs elég energiák, a rendszer belassul.  Ezen a napon főleg tésztafélék és péksütemények teszik ki főleg a főétkezéseinket. Nem, az M&M’s csoki golyók szín szerinti szétválasztása nem jelenti automatikusan, hogy beférnek a diéta programba!

Gyümölcsnap

Végre, hisz az elmúlt napok során alig ettünk gyümölcsöt. Csak reggelire, meg tízóraira… minden áldott reggel…  Ezen a napon az ebédünk és a vacsoránk is gyümölcs lesz. Nem árt azért kicsit ilyenkor is odafigyelni, mivel bizonyos gyümölcsök magas savtartalommal rendelkeznek, ami esetenként megviselheti emésztőszerveinket, de akár fogainkat is.

Lényegében ennyi. Az ötödik napon előröl kezdődik a folyamat, és ismét fehérje napot tartunk. Az igazán fanatikus (senki ne vegye magára, nem sértésnek szántuk) 90 napos hívek havonta egyszer „víznapot” tartanak, ami egy gyümölcsnapot követ.

Végkövetkeztetés

Valamilyen szinten igen. Az önmegtartóztatás, a mérsékelt szánhidrát bevitel, és a „letisztult étrend” nyílván nem maradhat eredmény nélkül. A kitartó diétázó súlya csökkenni fog. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az ilyen módon elkülönített tápanyagforrások bevitele semmi esetre sem nevezhető változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Biztosra vehető, hogy a fogyókúra alatt több olyan nap is lesz, ami feladásra vagy „apróbb csalásra” ösztönzi a fogyni vágyót. És az is előre borítékolható, hogy amikor a 90 nap letelte után visszaállunk a normál étkezésre, a leadott kilók egy része (vagy egésze?) gyorsabban fog visszajönni, mint azt reméltük volna. Ennek oka, hogy a 90 napos kálvária alatt szervezetünk többször is kongatni fogja a vészharangot, amivel az ilyen-olyan tápanyagtípusok elégtelen meglétére szeretné felhívni a figyelmünket. Most pedig, hogy újra itt a Kánaán, amit csak lehet, bizony jól el is teszi télire.

*A cikkben leírtak kizárólag a szerző(k) véleményét tükrözik, és nem tekinthetők orvosi javaslatnak! Bármilyen diéta program lefolytatásába csak saját felelősségére, szükség esetén előzetes orvosi konzultációt követően kezdjen bele!

- jópatikus -

Photo created by freepik - www.freepik.com

És ezeket olvasta már?

KETOGÉN DIÉTA - LEHET FOGYNI ZSÍRRAL IS?
 

„HA NEM ISZTOK, CSAK ESZTEK, KÖVÉREK LESZTEK!”
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és olvassa elsőként bejegyzéseinket! 

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta - fogyókúra
blog comments powered by Disqus

Keresés